У травні окупанти розстріляли ще чотирьох українських військовополонених біля Роботиного

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони України ідентифікували росіян, які брали участь у черговому воєнному злочині – розстрілі українських військовополонених у травні поблизу Роботиного на Запоріжжі.

Про це повідомили в пресслужбі ГУР.

На відеозаписі, який оприлюднила розвідка, показано, як четверо українських військових з піднятими руками без зброї здаються в полон. Російські військові змушують їх лягти долілиць, а потім розстрілюють їх упритул.

За даними ГУР, до розстрілу причетні військові штурмової групи 70 мотострілецького полку (в/ч 71718) 42 мотострілецької дивізії 58 армії Південного військового округу Збройних сил РФ, яка базується в Чечні.

Зокрема, розвідники називають імена чотирьох російських військових: Дмитра Нагорного, Темірлана Абуталімова, Заура Бекова та Юсупа Імаґазалієва, які командували штурмовим батальйоном та ротами.

Фото: Головне управління розвідки

Також вдалося встановити ім’я командувача 70 мотострілецького полку на момент страти українських військових. Ним виявився підполковник Юрій Абаєв з позивним Буйвол.

У розвідці також зазначають, що вказані російські військові можуть бути причетні до вбивства ще кількох українських військовополонених пізніше в травні 2024 року. Це підтверджують радіоперехоплення розмов росіян із 70 полку, в яких один з командирів штурмової роти віддає наказ своїм підлеглим розстріляти українських військових.

Нагадаємо, що російські командири віддали наказ не брати в полон українських військовослужбовців на Донеччині, натомість убити їх, відрізаючи голови. Такі випадки відбувалися й раніше

Як розповідають правоохоронці, українські військові за допомогою дрона виявили пошкоджений броньований автомобіль, на якому лежала відрізана голова. 

Такі дії є грубим порушенням статей Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Слідчі вже відкрили кримінальне провадження за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним убивством. Винним загрожує довічне позбавлення волі. 

Правоохоронці вже ідентифікували українського військового, якому російські окупанти відтяли голову, а також російських командирів, які можуть бути відповідальними за обезголовлення українського військового.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter