У ТКГ домовилися про повне припинення вогню на Донбасі з 27 липня (доповнено)

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи за участю України, Росії та представників ОБСЄ домовилися про режим повного та всеосяжного припинення вогню.

Про це повідомили в Офісі президента.

Згідно з ухваленим рішенням, з 00:01 27 липня 2020 року має дотримуватися режим повного та всеосяжного припинення вогню до врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу.

“Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню в разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей”, – наголосили в Офісі президента.

Згодом у ОБСЄ детальніше розповіли, які саме заходи застосовуватимуть для посилення режиму припинення вогню на Донбасі, зокрема вводять: 

  • заборону на наступальні і розвідувально-диверсійні дії, а також заборону на використання будь-яких видів літальних апаратів сторін;
  • заборону на застосування вогню, включаючи снайперський;
  • заборону на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях, в першу чергу на об’єктах цивільної інфраструктури, включаючи школи, дитячі садки, лікарні та приміщення, відкриті для громадськості;

Сторони також домовились про ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню і повідомлення про них координатора ТКГ, який повідомляє про це всіх її учасників. Також у домовленостях йдеться про створення і задіяння координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню. При цьому вогонь у відповідь у разі наступальних дій допускається тільки в тому випадку, якщо він відкритий за наказом відповідного керівництва Збройних сил України і керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм. Про видання таких наказів треба буде повідомляти ТКГ.

У ОБСЄ додали, що вищезгадані заходи не можуть бути повністю або частково дезавуйовані ніякими іншими наказами, в тому числі секретними, а, за словами послині Хайді Грау, керівники Збройних сил України та збройних формувань ОРДЛО повинні публічно заявити про видання наказів з перерахуванням всіх зазначених заходів і підтвердити, що дані накази про припинення вогню відповідають дійсним заходам.

Нагадаємо, що минулого року в населеному пункті Золоте провели розведення військ, про яке також домовились у Мінську. Його переносили декілька тижнів через недотримання режиму тиші з боку бойовиків. Аналогічна ситуація склалась і довкола розведення в Петрівському. 

Нещодавно бойовики на Донбасі вбили медика Миколу Ільїна та познущалися з його тіла. У МЗС убивство назвали воєнним злочином та пообіцяли не залишати цей факт поза увагою світу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter