У Тернополі УПЦ МП заборонили користуватися земельною ділянкою

Дата: 17 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Депутати міської ради Тернополя ухвалили рішення про припинення права користування земельною ділянкою управлінню Тернопільської єпархії УПЦ МП. 

Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Фото: Суспільне Тернопіль

“Московській церкві не місце в Тернополі”, – написав він.

На позачерговій сесії Тернопільської міськради були присутні 40 депутатів. За припинення права постійного користування УПЦ МП земельною ділянкою в Тернополі проголосували одноголосно.

Йдеться про землю, на якій розміщений кафедральний собор Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії та приміщення Тернопільської єпархії УПЦ МП. Площа цієї земельної ділянки – понад пів гектара.

Перед цим упродовж двох тижнів тернополяни протестували проти УПЦ МП. З плакатами, заляпаними червоною фарбою, дитячими іграшками та простирадлами вони збиралися біля кафедрального собору. Учасники пікету скандували: “Україні – українську церкву”

Раніше ZMINA писала, що 10 квітня в Рівному на позачерговій сесії міської ради також припинили право користування земельними ділянками на території громади, які використовує УПЦ МП, та звернулися до державних органів щодо заборони діяльності УПЦ МП в Україні.

Тим часом на сайті Рівненської обласної ради опублікували таке повідомлення: “Депутати Рівненської обласної ради одностайно заборонили діяльність УПЦ МП на території Рівненщини”. 

Наступного дня, 11 квітня, Волинська обласна рада також ухвалила рішення про заборону УПЦ МП в області. Проєкт рішення (сторінка якого нині недоступна) про заборону УПЦ МП на території Волині підтримали 54 депутати. Рішення ухвалили одноголосно.

Раніше за припинення діяльності УПЦ МП в області також проголосували депутати Хмельницької, Львівської, Житомирської, Вінницької та Тернопільської обласних рад.

Однак, згідно з українським законодавством, заборона діяльності УПЦ МП не входить до повноважень обласних адміністрацій, оскільки забороняти діяльність релігійної організації може суд.

Нагадаємо, що законопроєкт “Про заборону Московського патріархату на території України” зареєстрували у Верховній Раді 22 березня 2022 року. Його заявлена мета – захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні.

У грудні президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України “Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”. 

Згідно з цим рішенням, у двомісячний строк до парламенту мали внести законопроєкт щодо унеможливлення діяльності афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter