У таборі в Адигеї підлітки з окупованої Херсонщини мусять спілкуватися з військовими РФ

Дата: 14 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Днями школярі з окупованого Генічеська, яких окупаційна влада вивезла до адигейського табору “Лань”, мусили зустрітися з військовим РФ Андрієм Васнецовим, який захоплював Херсонщину в складі російської армії у 2022 році.

Про це ZMINA дізналася з окупаційних та російських ресурсів.

Діти із захоплених територій Херсонщини мусили зустрітися з окупантом. Джерело: росЗМІ

Під час зустрічі окупант розповідав підліткам про свою участь у бойових діях та наголошував, що такі випробування загартовують характер. Також він закликав їх допомагати та підтримувати морально солдатів армії країни-агресора. 

І це не єдиний раз, коли до підлітків з окупації, які перебувають у “Лані”, приводили російських військових. Минулого тижня адміністрація табору провела так званий “урок мужності”, на який запросили ще одного учасника війни в Україні – Сергія Артюшенка та учасника війни в Грузії в 1994 році й Чеченській війні в 1999 році Едуарда Цеєва.

За інформацією російських пропагандистських медіа, військові розповідали дітям з окупованих регіонів про найзначніші події своєї військової кар’єри, про те, чим займаються зараз, та “наказали підліткам рости сильними патріотами великої країни”. 

ZMINA з’ясувала, що Андрій Васнецов 2022 року брав участь в окупації Херсонщини та частини Миколаївщини в складі російського загону добровольців “БАРС-4”. Зараз є місцевим депутатом від путінської “Єдиної Росії”.

Сергій Артюшенко в липні 2022 року брав участь в окупації частини Запорізької області в складі російського загону добровольців “БАРС-20”. З листопада 2022-го до березня 2023-го воював на території Херсонської області в складі вже БАРС-4. Зараз є координатором філії держфонду “Захисники Вітчизни”.

Едуард Цеєв у 1992–1994 роках як командир парашутно-десантної роти 345 гвардійського парашутно-десантного полку брав участь у війні Росії проти Грузії. У 1998 та 1999 році воював на боці Росії проти населення Чечні. Нині місцевий депутат від “Єдиної Росії”.

За інформацією призначеного Кремлем голови окупаційного уряду Херсонської області Андрія Алексєєнка, в Адигеї на сьогодні відпочивають майже 300 дітей з Херсонської області. Не всі вони перебувають у таборі “Лань”, однак в інших закладах методи перевиховання та мілітаризації українських дітей такі самі.

Як уже писала ZMINA, росіяни активно мілітаризують українських підлітків. Так, у липні вони вивезли до Волгограда для участі в зміні “Час юних героїв” у військовому таборі “Воїн” понад 300 підлітків з окупованих регіонів.

До того ж на окупованій Херсонщині “депутати” так званої “обласної думи” представили законопроєкт “Про духовно-моральне та патріотичне виховання в Херсонській області”. Згідно з яким планують через патріотичне виховання та зміцнення традиційних духовно-моральних цінностей згуртувати російське суспільство та зміцнити національну ідентичність, тобто знищити ідентичність українську. 

Нагадаємо, що Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець також звернувся до міжнародної спільноти з проханням брати активну участь у роботі з повернення всіх депортованих росіянами українських дітей. На думку Омбудсмана, для керівництва Росії українські діти є ресурсом для поповнення своєї армії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter