У Сумах затримали чоловіка, який мав за завданням росіян влаштуватися в ОВА та збирати дані

Дата: 23 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Сумах есбівці викрили місцевого мешканця, якого вони називають агентом російських спецслужб. Слідчі кажуть, що він мав збирати дані, зокрема щодо їхніх колег та родин правоохоронців у регіоні. 

Про це розповіли в СБУ. 

Російські спецслужбовці завербували чоловіка перед початком повномасштабного вторгнення, переконують есбівці. 

Він погодився допомагати росіянам через політичні погляди та винагороду, яку отримував у криптовалюті. 

“Він розвідував місця дислокації та переміщення Сил оборони на території регіону. Для цього об’їжджав територію та приховано спостерігав за підрозділами українських військ. Крім того, він збирав персональні дані місцевих правоохоронців та їхніх родин”, – розповідають слідчі. 

За завданням російських спецслужб викритий мав влаштуватися в ОВА, де б, за їхнім задумом, приховано збирав секретну інформацію про систему захисту регіону. 

Під час обшуку вдома в чоловіка знайшли російський паспорт, мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами розвідувально-підривної діяльності.

Суд уже відправив його під варту без права на заставу. Якщо провину викритого доведуть, то йому загрожує від 15 років за ґратами до довічного з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, що з початку повномасштабної війни СБУ викрила понад 600 російських агентів та шпигунів. До прикладу, нещодавно на Черкащині знайшли працівника медустанови, який збирав для російських спецслужб позиції ППО. 

Також торік під час спроби перетину кордону затримали колишнього співробітника МВС, який готувався передати росіянам через посольство РФ у Будапешті засекречену інформацію про керівництво та кадрових співробітників силових відомств України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter