У Сумах відкрили соціальне кафе: працівникам допомагатимуть діти з порушенням слуху

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Сумах відкрилося соціальне кафе “Спеціально для тебе”, засноване Оксаною Бойко та Анастасією Макаренко. Обидві жінки є мамами дітей з порушенням слуху і прагнуть допомогти таким дітям краще соціалізуватися, залучаючи їх до роботи в кафе.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Фото: “Суспільне”

Сніжані, одній з дітей, які допомагають працівникам кавʼярні, – 16 років. Вона має порушення слуху, тому користується слуховим апаратом. А ще дівчина має хобі – кулінарію. Сніжана самостійно приготувала макаруни, які розкладала по тарілках у кафе. Співвласниці кафе планують залучати дітей не тільки до роботи офіціантами, але й власне до виготовлення кондитерських виробів.

Кафе отримало грант від держави з третьої спроби. 250 тисяч гривень пішли на облаштування та закупівлю обладнання. Решту коштів засновниці вклали у бізнес з власних заощаджень.

Макаренко також очолює громадську організацію з однойменною назвою, яка об’єднує дітей з порушенням слуху та їхніх батьків. 

“Ми плануємо відсоток від прибутку віддавати на розвиток саме громадської організації і дітей з порушенням слуху. Дуже велика проблема це працевлаштування таких дітей, тобто в нас є маленькі кондитери, які також будуть представляти свої кондитерські вироби, тобто для нас це не просто кав’ярня, а саме місце де буде розвиватися і організація, і маленький бізнес для нас. У нас поки свої дітки, але ми готові до співпраці будь з ким”, – розповіла вона.

Відвідувачі кафе, Анастасія Глизун і Марина Велітченко, високо оцінюють соціальну ініціативу кафе, зазначаючи важливість створення можливостей для дітей з порушеннями слуху.

“Підтримувати людей в такий час для війни, підтримувати наше місто це завжди класна ініціатива. Коли я дізналась, що це соціальне кафе ми одразу вирішили, що будемо тут частими гостями”, – наголосила Глизун.

У вересні 2023 року японець Фумінорі Цучіко намагався відкрити безплатне соціальне кафе у Сумах. Чоловік звернувся з цього приводу до тодішньої міської влади, але зрештою, кафе так і не запрацювало.

Нагадаємо, що у вересні минулого року група дівчат-підлітків, до якої увійшли діти з порушеннями слуху, в межах соціального проєкту “Емпатія” створили колекцію одягу з уживаного джинсу.

Ініціатором проєкту виступила Школа кравецької майстерності та дизайну Tailors School за підтримки Українського культурного фонду. До складу групи юних дизайнерок увійшли дівчата з порушенням слуху, підопічні ГО “Відчуй”.

Очільниця Tailors School Ірина Петренко зауважила, що комбіновану групу створили, щоб дівчата навчилися спілкуватися між собою — кожна учасниця відповідала за власний лук, при цьому вони створювали єдину колекцію.

За словами Петренко, результати такої співпраці перевершили очікування, адже планувалося створити 20 речей, а відшили 70, переробили 70 джинсів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter