Дівчата-підлітки з порушенням слуху створили колекцію одягу з уживаного джинсу

Дата: 21 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Група дівчат-підлітків, до якої увійшли діти з порушеннями слуху, в межах соціального проєкту “Емпатія” створили колекцію одягу з уживаного джинсу.

Про це розповіла координаторка проєкту Світлана Махонько під час презентації в “Укрінформі” 20 вересня.

За її словами, 11 дівчат віком від 11 до 20 років займалися дизайном і пошиттям одягу, дехто з них мав навики шиття, але більшість вчилася “з нуля”.

Ініціатором проєкту виступила Школа кравецької майстерності та дизайну Tailors School за підтримки Українського культурного фонду. До складу групи юних дизайнерок увійшли дівчата з порушенням слуху, підопічні ГО “Відчуй”.

Очільниця Tailors School Ірина Петренко зауважила, що комбіновану групу створили, щоб дівчата навчилися спілкуватися між собою — кожна учасниця відповідала за власний лук, при цьому вони створювали єдину колекцію.

За словами Петренко, результати такої співпраці перевершили очікування, адже планувалося створити 20 речей, а відшили 70, переробили 70 джинсів.

“Це проєкт про емпатію в дуже широкому сенсі цього слова. Ми починали з того, що вчили дівчаток любити себе, приймати себе. Ми намагалися в них виховати емпатію самих до себе. Через колекцію вживаного одягу — джинсових улюблених речей, ми пояснювали, що таке емпатія до природи, бо мода є на другому місці по шкоді природі… Тому, якщо вони мріють бути дизайнерами, то мають враховувати, що їм жити на цій планеті, і мода має бути свідомою”, – підкреслила очільниця школи.

Петренко проінформувала, що школа запропонувала учасницям проєкту за бажанням залишитися в школі й продовжити безоплатне навчання.

“Для мене головне, щоб діти не просто вміли мріяти, а щоб діти розуміли, що в будь-якої мрії є лише два шляхи: вона може стати фантазією, а може стати планом дій”, – наголосила вона.

Петренко оголосила, що фотовиставка робіт “Відчуй емпатію”, де можна буде побачити на власні очі частину колекції й поспілкуватися з юними дизайнерками, відбудеться 26 вересня.

Дизайнерка одягу Ольга Лимаренко відзначила, що колекцію вже мали змогу показати у Молдові та Мілані (Італія) на тижні моди, у планах є й інші країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter