У столиці Хорватії журналісти протестували проти заборони повідомляти деталі кримінальних розслідувань

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Кілька сотень журналістів 31 січня влаштували в Загребі акцію протесту проти намірів влади ухвалити законопроєкт, який передбачає увʼязнення за розголошення подробиць кримінальних розслідувань.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: BIRN

Від початку січня 2024 року парламент Хорватії розглядає законопроєкт, що передбачає позбавлення волі на строк до трьох років за розголошення інформації про “слідчі або доказові дії”. 

Уряд наполягає на тому, що в документі не згадуються журналісти й стосується він передусім працівників суду й поліції, адвокатів і свідків. Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович наголошував, що законодавство “розвʼязує проблему витоку інформації на непублічній фазі кримінального провадження”.

Однак хорватські журналісти стверджують, що законопроєкт змусить мовчати їхні джерела в правоохоронних органах і зменшить обсяг інформації, яку надають викривачі, що ускладнить висвітлення корупції та суспільних проблем.

“Це акт державної агресії проти суспільних інтересів”, – заявив очільник Хорватської асоціації журналістів Хрвоє Зовко.

Під час мітингу в центрі Загреба демонстранти розмахували плакатом з написом “Немає джерел – немає політичних проблем”.

Напередодні протесту влада Хорватії оголосила про поправку до законопроєкту, яка передбачає, що людина, яка публікує інформацію в “переважно суспільних інтересах”, не стане мішенню для переслідувань.

Нагадаємо, що 29 січня через стурбованість щодо зменшення свободи преси в Україні посли країн Великої сімки (G7) зустрілися з відомими українськими медійниками.

Українська медіаспільнота поскаржилася на систематичний тиск після серії кампаній дискредитації незалежних журналістів, які часто підтримувались анонімними провладними телеграм-каналами. Українські та міжнародні журналісти закликали встановити винних і притягнути їх до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter