У столичних медиків, які підробляли ковід-сертифікати, знайшли понад мільйон гривень готівкою

Дата: 10 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві викрили групу зловмисників, які підробляли сертифікати про вакцинацію проти коронавірусу. 

Про це повідомили в СБУ.

Фото: СБУ

Організували схему двоє мешканців столиці разом з медиками Дарницького району. Останні вносили неправдиву інформацію в електронну систему eHealth, що дозволяло потім завантажити дані в “Дію”.

Фальшиву вакцинацію ділки проводили за 3 тисячі гривень: оскільки перша і друга дози вакцини мають різні сертифікати, ділки змушували своїх клієнтів платити за них окремо.

“Імітували навіть часову періодизацію між уколами, встановлену Міністерством охорони здоров’я”, – розповіли правоохоронці. 

Затримали зловмисників під час отримання грошей за черговий сертифікат. Під час обшуку в лікарні правоохоронці виявили чорнові записи зі списком клієнтів, пам’ятки про вакцинацію та особові медичні картки на різних осіб, електронні пристрої з доказами протиправної діяльності, а також готівку в сумі понад 1,2 мільйона гривень та 16 тисяч доларів.

Викритим ділкам готуються повідомити про підозру в шахрайстві та підробленні документів. 

Нині за внесення неправдивих даних до електронних ресурсів порушники можуть отримати до шести років позбавлення волі. Покарання загрожує й тим, хто виготовляє та продає підроблені документи про щеплення і Можна отримати штраф 17 тисяч гривень або позбавлення волі до п’яти років, а також тим, хто їх використовує і Загрожує 850 гривень штрафу або до двох років обмеження волі..

Торік парламент у першому читанні підтримав, щоб: 

  • за використання підроблених документів про проведення щеплень порушники сплачували штраф від 17 до 34 тисяч гривень або отримували обмеження волі до двох років;

  • за внесення неправдивих відомостей про проведення щеплень медпрацівники сплачували штраф від 34 до 68 тисяч гривень або ж отримували позбавлення волі на строк до двох років;

  • за виготовлення підроблених документів на продаж сплачували штраф від 85 до 170 тисяч гривень або отримували позбавлення волі до трьох років.

Нагадаємо, що нещодавно на Вінниччині та Львівщині викрили медиків, які щомісяця “вакцинували” проти ковіду по пів тисячі людей.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter