У США звільнили довічника, який безпідставно відсидів у в’язниці 42 роки

Дата: 29 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У США з в’язниці звільнили Кевіна Сткрікленда, який провів 42 роки за ґратами через несправедливе звинувачення. 

Про це повідомляє CNN.

Фото: Tammy Ljungblad / Kansas City Star / Tribune News Service via Getty Images

62-річний Сткрікленд потрапив за ґрати у 18 років за звинуваченнями у вбивстві трьох людей. Єдиною людиною, яка впізнала хлопця у 1978 році, стала одна з жертв нападу Синтія Дуглас. Згодом вона публічно розповіла, що поліцейські тиснули на неї. 

Справу вирішили переглянути через неспроможність свідчень, і 23 лютого поточного року суд виправдав Сткрікленда. Чоловік дізнався про це з випуску новин, а після звільнення відвідав могилу матері. 

“Я згадав, як плакав, коли мені сказали, що я винний у злочині, якого не скоював”, – розповів він журналістам. 

Термін, який Стрікленд провів у в’язниці за несправедливим звинуваченням, став найтривалішим за всю історію штату Міссурі та одним з найтриваліших у країні загалом. Однак, згідно з місцевим законодавством, чоловік не може отримати компенсацію, бо вона передбачена лише для тих колишніх в’язнів, яких виправдали за допомогою аналізу ДНК.

Стрікленд у 1978 році. Фото: foxnews.com

Захист Стрікленда організував збір пожертв, і понад 28 тисяч людей надіслали чоловіку 1,5 мільйона доларів. Наразі колишній довічник не може отримати кошти, бо не має рахунку, однак невдовзі він це зробить. Також активісти мають надати йому фінансового радника, який би й допоміг розпорядитися коштами. 

Історія Сткрікленда не перша подібна в США. У 2019 році адміністрація міста Сімі-Веллі в Каліфорнії мала виплатити 21 мільйон доларів компенсації за помилкове довічне засудження Крейгу Коулі. Його звинуватили в подвійному вбивстві колишньої дівчини та її дітей у 1978-му. 

В Україні за несправедливими звинуваченнями так само за ґратами сидять невинуваті люди. Один з них – Володимир Панасенко. Чоловіка відправили до в’язниці у вересні 2008 року, однак його адвокати та низка правозахисників уже понад 10 років вважають, що цю справу сфальшували. 

Ще одним довічником, до справи якого існують запитання, є Ярослав Мисяк. Навесні цього року рідні попросили президента Володимира Зеленського помилувати чоловіка, бо в матеріалах справи знайшли порушення. Мисяка мали розстріляти в 1999-му, але після накладення мораторію на смертну кару замінили вирок на довічне ув’язнення. 

ЄСПЛ уже не вперше визнає українське довічне позбавлення волі порушенням прав людини, адже засуджені фактично не мають можливості дострокового звільнення. Відбувши 20 років покарання, вони можуть лише звернутися до президента з проханням про помилування. У такому разі довічне ув’язнення можуть замінити на 25 років позбавлення волі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter