У США заарештували журналіста за порушення тиші під час виступу губернатора

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Американського репортера Евана Ламберта, який висвітлював у прямому ефірі пресконференцію губернатора штату Огайо Майка ДеВайна, заарештували через те, що він “порушував тишу під час виступу посадовця”.

Про це пише “Детектор медіа” за посиланням на The New York Times.

Інцидент стався в містечку Східна Палестина в штаті Огайо. Там зійшов з рейок потяг, спричинивши велику пожежу в місті та викид токсичних парів. Влада наказала жителям цього району евакуюватися. 

Через кілька днів після цього у місцевій гімназії мала відбутися пресконференція губернатора штату щодо ситуації з потягом. Репортер кабельного каналу NewsNation Еван Ламберт чекав на її початок, запланований на 15 годину. Проте захід відклали до 17 години. Цей час збігався із часом виходу репортера у прямий ефір.

У зазначений в графіку час Ламберт вийшов на пряме включення. У телекомпанії згодом запевняли, що він став трохи далі від трибуни для офіційних осіб і тихо повідомляв новини.

Завершив своє включення журналіст, щойно зрозумівши, що говорить губернатор, наголосив голова вашингтонського бюро NewsNation Майк Вікейра. До того ж Ламберт і сам хотів почути, що скажуть офіційні особи.

Невдовзі до журналіста підійшли місцеві правоохоронці й сказали йому, що не можна говорити, коли виступає губернатор.

Як свідчить відео телеканалу WKYC Studios, Ламберт відповів їм, що робить свою роботу. Попри це поліцейські оточили його, вивели до коридору, там поклали на підлогу. Інцидент зафіксували на відео.

Згідно з повідомленням ЗМІ, Ламберта звинуватили в хуліганстві та злочинному проникненні. Місцевий офіцер сказав, що журналіста протримають у в’язниці округу Колумбіана всю ніч і наступного дня вранці доставлять до суду.

Проте репортера звільнили з в’язниці того ж дня.

“Жоден журналіст не очікує бути заарештованим, коли виконує свою роботу”, — сказав Ламберт в ефірі медіа. Він також зазначив, що не може детально говорити про ситуацію, оскільки звинувачення йому ще не висунуті.

Голова вашингтонського бюро NewsNation заявив, що розлючений і обурений тим, що сталося.

“Не вірю, що таке може статися десь в Америці. Мене шокує те, що правоохоронні органи настільки зневажають право преси повідомляти про діяльність, коментарі та політику державних службовців, особливо під час кризи”, — сказав він.

На питання інших репортерів щодо вказаного епізоду під час пресконференції губернатор сказав, що завжди дозволяв репортерам спілкуватися з глядачами в прямому ефірі під час його виступів. Якщо комусь заборонили це робити, це було неправильно, уточнив він.

Нагадаємо, що в січні 2022 року президент США Джо Байден назвав журналіста Fox News Пітера Дусі “тупим сучим сином” після того, як той поставив йому запитання про інфляцію, а згодом попросив вибачення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter