У США вперше за 70 років стратили жінку

Дата: 14 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У США в середу, 13 січня, стратили 52-річну Лізу Монтгомері.

Про це повідомляє Reuters.

Ліза Монтгомері. Фото: Reuters

Жінку засудили до найвищої міри покарання у 2007 році в штаті Міссурі. Вирок вона отримала за вбивство вагітної Боббі Джо Сіннет. Монтгомері приїхала до будинку жертви нібито для купівлі собаки, однак спочатку спробувала задушити Сіннет, а коли та втратила свідомість, украла її недоношену дитину. 

Адвокати просили помилування для жінки в президента Дональда Трампа. За словами захисників, Монтгомері все життя була жертвою домашнього насильства, має психологічну травму, а тому її не можна було судити взагалі, адже злочин жінка вчиняла в стані психозу і не усвідомлювала своїх дій. Однак їхні спроби не закінчились успіхом. 

Смертельну ін’єкцію пентобарбіталу Монтгомері ввели в штаті Індіана. Її страта стала першим випадком проведення смертної кари жінки, ув’язненої на федеральному рівні, за майже 70 років. Востаннє це робили в 1953 році і Страта Джуліуса і Етель Розенбергів – подружжя американських комуністів, звинувачених у шпигунстві на користь СРСР. Їх стратили за допомогою електричного стільця 19 червня 1953 року.. Також страта Монтгомері стала однією з трьох, які міністерство юстиції США призначило на останній тиждень роботи адміністрації Трампа. 

Фото: Reuters

Нагадаємо, що до обрання президентом США Дональда Трампа в США 17 років діяв неформальний мораторій на найвищу міру покарання. Офіційно мін’юст країни перевіряв процедуру застосування смертельної ін’єкції. Страти могли здійснювати в деяких штатах, але в низці, наприклад у Нью-Йорку, вони були під забороною. 

Влада США вирішила відновити виконання смертних вироків на федеральному рівні у 2019 році. Про це, зокрема, просив президент країни, коли вимагав стратити засудженого за організацію теракту на Бостонському марафоні у 2013 році терориста Джохара Царнаєва.

У сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter