У США ухвалили закон, який дозволить працівникам повідомляти про домагання чи насильство на роботі

Дата: 19 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Нижня палата Конгресу США проголосувала за ухвалення закону Speak Out (“Висловлюйся”). Він анулює угоди про нерозголошення, які змушують працівників зберігати мовчання, та дасть змогу розповідати про випадки домагань чи насильства на робочому місці.

Про це повідомляє Forbes.

Джерело: DW

Закон діє тільки у випадках, коли працівник зазнав сексуальних домагань чи насилля після того, як підписав угоду про нерозголошення. Він не діє у випадку прояву інших видів дискримінації на робочому місці, скажімо, вікової та расової.

Колишня співробітниця Fox News, співзасновниця правозахисної групи Lift Our Voices Джулі Рогінські, яка працює над припиненням примусового арбітражу й угоди про нерозголошення, зазначила, поданий законопроєкт є дуже важливим, бо “він вперше посилає сигнал про те, що Конгрес США вважає, що угоди про нерозголошення зайшли занадто далеко“.

Американська журналістка, борчиня з сексуальними домаганнями  Гретхен Карлсон вважає, що законопроєкт не лише дає жертвам право голосу, але також може допомогти зменшити кількість випадків сексуальних домагань на роботі.

Вона заявила, що угоди про нерозголошення не дають змоги жінкам розповідати одна одній про випадки домагання чи насилля, тож вони часто не знають, наскільки такі ситуації поширені в колективі.

 “Мета угод про нерозголошення – приховати подібні випадки, а також не давати жінкам можливості об’єднатися й зрозуміти, що вони не одні“, – сказала Карлсон.

Щоб документ набув чинності закону, його має ухвалити Сенат США та підписати президент США.

Нагадаємо, у січні поточного року, одна з найбільших американських компаній з розробки відеоігор Activision Blizzard звільнила 37 працівників за підсумками розгляду скарг на сексуальні домагання та інші неправомірні дії на роботі, а також наклала дисциплінарні стягнення на більш ніж 40 співробітників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter