У США суд відправив за ґрати жінку, яка допомогла зробити аборт своїй неповнолітній доньці

Дата: 29 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Жительку американського штату Небраска суд відправив на два роки до в’язниці за те, що вона допомогла своїй неповнолітній доньці зробити аборт. 

Про це повідомляє видання The Guardian.

Джесіка Берджесс. Фото: фейсбук-сторінка жінки

На початку червня поточного року 17-річній Селесті Берджесс та її матері, 41-річній Джесіці Берджесс, висунули звинувачення в тому, що Джессіка нібито допомогла своїй дочці зробити аборт. 

За даними слідства, у квітні 2022 року Джесіка і її донька самостійно зробили медикаментозний аборт. Термін вагітності дівчини перевищував 20 тижнів, а в Небрасці переривати вагітність на такому терміні заборонено. Поліція стверджує, що Берджесси поховали рештки плоду, але експертиза показала, що їх могли спалити.

Згідно із судовими документами, компанія Meta надала поліції приватні повідомлення, які Джессіка й Селеста надсилали одна одній у фейсбуку. В одному з повідомлень Селеста нібито написала Джесіці: “Памʼятай, що ми спалюємо докази”.

Листування жінок, яке отримали поліцейські. Фото: nypost.com

У липні поточного року Джесіка Берджесс визнала себе винною за звинуваченнями в брехні, проведенні аборту після 20 тижнів вагітності, а також у приховуванні, вивезенні або залишенні мертвого людського тіла. 

Її засудили до одного року ув’язнення за кожне звинувачення, але вироки за брехню й маніпуляції з людськими останками відбуватимуться паралельно. Вирок за незаконний аборт буде відбуватися одночасно з вироками за іншими звинуваченнями, повідомив речник окружного суду Медісону.

Селеста Берджесс також визнала свою провину. На початку цього року її засудили до 90 днів ув’язнення за приховування або залишення мертвого тіла. Вона відбула трохи більш ніж половину терміну й вийшла з в’язниці на початку цього місяця.

Під час винесення вироку Селеста сказала, що її родина не могла дозволити собі похорон останків плоду. Також відомо, що дівчина має проблеми з психічним здоровʼям і завагітніла внаслідок жорстоких стосунків.

Цей випадок, за даними видання Forbes, є одним з перших, коли дані щодо активності людини в соцмережі використали для звинувачення її в штаті з обмеженим доступом до абортів.

Нагадаємо, що, починаючи з 2019 року, низка американських штатів ухвалила закони, якими обмежили право жінок на аборт. Один з найжорсткіших ухвалили сенатори штату Алабама. Переривання вагітності в штаті, згідно з документом, вважається злочином на будь-якому терміні. У Техасі, наприклад, аборти заборонили проводити після шести тижнів вагітності.

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter