У США існує музичний гурт, учасники якого пережили Голокост: він гастролює по всьому світу

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

10 років тому барабанщик Сол Драєр, якому на той момент було 88 років, створив гурт під назвою The Holocaust Survivor Band. До колективу увійшли музиканти, які або самі пережили Голокост, або є членами родин тих, хто це пережив.

Про це пише The Washington Post.

Фото: Justyna Kołaczek

Сол Драєр потрапив до нацистського концентраційного табору Плашув у передмісті Кракова, коли йому було 16 років. Згодом хлопця перевели до підтабору, де він працював на заводі, ремонтуючи автомобільні радіатори.

Там він навчився грати на імпровізованих барабанах, відбиваючи ритм та співаючи єврейські традиційні пісні. 

Щодня у трудовому таборі Драєр боявся, що його можуть вбити будь-якої миті. Створення музики було його маленькою, але значною радістю. Батьків хлопця, як і близько 25 членів його родини, вбили нацисти. 

Хлопця звільнили американські військові у 1945 році. Він продовжував грати на барабанах у таборі для переміщених осіб у Санта-Марія-ді-Баньї на півдні Італії. Там Драєр вперше зіграв на справжній барабанній установці.

Згодом, у 1949 році, чоловік переїхав до Брукліна і перестав грати на барабанах, але у 2014 році дізнався про смерть 110-літньої піаністки Аліси Герц-Зоммер.

“Я зателефонував своїй дружині Кларі й сказав: “Я хотів би зробити щось на її честь. Я хочу зібрати групу людей, які пережили Голокост”. Вона сказала мені, що я збожеволів”, – згадує Драєр. 

Він знайшов акордеоніста, скрипаля, гітариста, саксофоніста і трубача – всі вони або пережили Голокост, або були дітьми тих, хто вижив. Так зʼявився The Holocaust Survivor Band. 

За 10 років гурт зіграв близько 100 концертів по всьому світу. Музиканти грають єврейські народні пісні, більш відомі як клезмерська музика.

Нині Драєр є єдиним постійним учасником гурту, бо частина його колишніх колег вже померли. Залежно від того, де відбувається виступ, до гурту приєднуються музиканти, які також є дітьми тих, хто пережив Голокост.

Хоча Драєру вже 98 років, він вважає, що його музична кар’єра тільки починається. На тлі нещодавньої хвилі антисемітизму, спричиненої загостренням конфлікту між Ізраїлем та ХАМАСом, чоловік відчуває себе більш мотивованим, ніж будь-коли. Він прагне виступати й ділитися своєю історією з усіма, хто його слухатиме.

Нагадаємо, що у вересні 2023 року Ватикан вперше зарахував до лику блаженних польську сім’ю за те, що під час Другої світової війни, коли Польща перебувала під німецькою окупацією, вона переховувала євреїв від нацистів. Німці знайшли та вбили всіх членів родини та євреїв, яких ті переховували, у 1944 році.

Тож беатифікували вбиту польську багатодітну родину – 44-річного Юзефа Ульма, його вагітну 31-річну дружину Вікторію та їхніх шістьох дітей, віком до восьми років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter