У США чоловік з ножем скоїв напад на поета Салмана Рушді. Письменника підключили до апарату ШВЛ

Дата: 13 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

12 серпня у Нью-Йорку 24-річний чоловік скоїв напад на письменника Салмана Рушді. Він підбіг до Рушді з ножем, коли той готувався розпочати свою лекцію. Підозрюваний завдав поету ножових поранень, нападника затримали.

Про це повідомляє ВВС.

Фото: EPA

На Рушді напали перед тим, як він мав виступити з лекцією в Інституті Шатокуа – духовному центрі відпочинку, що на південному заході штату Нью-Йорк.

Як повідомляє поліція Нью-Йорка, молодик увірвався на сцену, коли письменника представляли. Він напав на Рушді та модератора Генрі Різа.

За словами очевидців, напад тривав майже 20 секунд, підозрюваний нібито продовжував бити та різати Рушді, навіть коли присутні кинулися його стримувати. Різ отримав легку травму голови.

Поліція встановила особу підозрюваного в нападі Рушді – це 24-річний Хаді Матар із Нью-Джерсі. Правоохоронці заарештували його на місці події в Шатокуа, штат Нью-Йорк.

Проти Матара ще не висунуто жодних звинувачень. Поліцейські повідомили журналістам, що їм ще належить встановити мотив.

Наразі письменник Салман Рушді переніс операцію і перебуває на апараті штучної вентиляції легенів, у нього пошкоджені печінка та нерви на руці – про це повідомив його агент Ендрю Вайлі. За словами Вайлі, Рушді може втратити око.

Збірка “Сатанинські вірші”, яку Рушді видав у 1988 році, змусила його переховуватися протягом 9 років. Цей сюрреалістичний і постмодерністський роман деякі мусульмани назвали богохульним і навіть заборонили в деяких країнах.

А через рік після публікації книги верховний лідер Ірану аятола Хомейні закликав стратити поета Рушді та запропонував тому, хто це зробить, винагороду в 3 мільйони доларів.

Як зазначає BBC, десятки людей були вбиті після публікації “Сатанинських віршів”, зокрема й перекладачі твору. Винагорода за голову Рушді залишається в силі, хоча уряд Ірану дистанціювався від указу Хомейні.

Поет, який має британське та американське громадянство, є активним прихильником свободи слова та неодноразово захищав свій твір.

У 2007 році британська королева Єлизавета II надала Рушді рицарське звання за заслуги в галузі літератури, а в липні 2008 року він отримав Букерівську премію за свій роман “Діти опівночі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter