У справі проти Портнова Верховний Суд став на бік водія “Схем”

Дата: 27 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу водія “Схем” Бориса Мазура в справі щодо оприлюднення його персональних даних колишнім народним депутатом і ексзаступником голови Адміністрації президента Андрієм Портновим.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Фото: Діалог.UA

“Суд касаційної інстанції скасував рішення Печерського і Київського апеляційного судів, які були на користь Портнова, і направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Це рішення Верховного Суду набрало законної сили 22 червня, але тільки зараз з’явилось у судовому реєстрі”, – зазначає “Радіо Свобода”.

Захист подавав касаційну скаргу на рішення Печерського районного суду Києва, який у серпні 2020 року відмовив члену команди “Схем” у задоволенні позову про захист права на приватність і відхилив прохання зобов’язати Андрія Портнова видалити зі свого публічного телеграм-каналу персональні дані Бориса Мазура та постановив відшкодувати 52 тисячі гривень Андрію Портнову його витрат на юридичне обслуговування. У грудні 2020 року Київський апеляційний суд закріпив це рішення, теж ставши на бік Андрія Портнова.

Проте Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду ці рішення двох попередніх інстанцій скасував, аргументуючи тим, що вони мали б встановлювати факт порушення права члена команди “Схем” через незаконне поширення Портновим його персональних даних.

Як пояснила адвокатка “Схем” та керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк, і Печерський, і Київський апеляційний суди покладали в основу своїх рішень пояснення Портнова про начебто “незаконне стеження”, хоча він таких доказів суду не надав.

Нагадаємо, що 1 листопада 2019 року ексдепутат і посадовець часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, яка досліджувала його діяльність. Тоді він оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери авто, а також дані, які свідчать про стеження за місцем проживання.

Згодом ексдепутат пригрозив усій редакції “Схем” публікацією їхньої особистої та персональної інформації, а також аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби. Водночас експосадовець заявив, що він також є журналістом.

Пізніше адвокати подали цивільні позови з вимогою вилучити персональні дані водіїв програми “Схеми” та стягнути моральну шкоду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter