Бородянський пропонує змінити закони, аби покарати Портнова, який тисне на журналістів

Дата: 06 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

В Україні має бути посилена відповідальність за оприлюднення персональних даних журналістів.

Про це міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський заявив під час парламентських слухань «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення», передає кореспондентка видання ZMINA.

“Ми вважаємо, що відповідальність за оприлюднення даних журналістів має бути посилена, враховуючи надважливу роботу, яку роблять журналісти для суспільства. Ми будемо пропонувати відповідні зміни до законодавства”, – сказав Бородянський.

Він зауважив, що таке оприлюднення є прикладом тиску на ЗМІ і це відбувається зараз із редакцією програми “Схеми” спільного проєкту “Радіо Свобода “ та UA:Перший, які працюють над розслідуваннями.

Нагадаємо, 31 жовтня колишній народний депутат та ексзаступник голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми», яка займається дослідженням його діяльності. Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Після цього  Портнов пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов’язані із журналістами «Схем».

4 листопада Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав українську владу та правоохоронців притягнути Андрія Портнова до відповідальності за погрози журналістам.

4 листопада Андрій Портнов сказав, що сам «став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і приступив до роботи» на телеканалі «112 Україна». За його словами, це сталося 30 жовтня. Крім того, він «дав пару днів» «Радіо Свобода», щоб редакція подала заяву до правоохоронних органів: «Якщо не звернетеся ви, звернуся я. Ми зобов’язані раз і назавжди в публічному юридичному процесі поставити крапку, чи маєте ви право здійснювати незаконні оперативно-технічні заходи». Того ж дня він повідомив, що має письмове редакційне завдання «інформувати суспільство про протиправну діяльність осіб, які займаються незаконною оперативно-розшуковою діяльністю» й знову оприлюднив персональні дані ще одного водія знімальної групи програми «Схеми».

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter