У Сімферополі дві мусульманські школи закрили за доносом – активіст

Дата: 06 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Сімферополі закрили дві релігійні мусульманські школи, в яких російські силовики нібито виявили порушення і заборонену в Російській Федерації літературу.

У кримському відділенні міжнародного руху за деокупацію Криму #LiberateCrimea розповіли, що заклади закрили за доносом місцевого проросійського діяча Ейваза Умерова, пише Крим.Реалії.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Чоловік воює проти України в штурмовому підрозділі російських військ, сформованому з ув’язнених, які підписали контрат з Міноборони РФ, і пише доноси російським силовикам.

Умеров на своїй сторінці у “ВКонтакте” опублікував інформацію про нібито антиросійську ідеологічну спрямованість цих шкіл. У коментарі до свого посту повідомив, що “усім силовикам це відправляється і результати є”.

У повідомленні нагадали, що до 2014 Умеров намагався очолити Судацький регіональний меджліс, але люди його не підтримали. Після анексії чоловік увійшов до групи Руслана Бальбека, очолив російську громадську організацію “Національно-культурна автономія кримських татар”, одержав посаду заступника російського глави Судацької адміністрації.

Згодом разом із покровителем потрапив у немилість окупаційної влади Криму і втратив усе, зокрема, й свободу.

“Очевидно, таким чином він намагається знайти собі нових покровителів у російських спецслужбах, які могли б витягнути його з передової”, – розповів Крим.Реалії активіст #LiberateCrimea, прізвище якого не повідомляють з міркувань безпеки.

Російські провладні медіа повідомили, що закриті школи нібито належали до “проукраїнської мусульманської організації “Таврійський муфтіят”. За версією пропагандистів, це незаконна проукраїнська організація мусульман, що орієнтована на “іноземних ідеологів з Лівану та поширює деструктивну ідеологію всередині ісламського середовища”.

Нагадаємо, що за даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, з початку війни в Україні близько 700 тисяч мусульман опинилися під російською окупацією. Щонайменше 300 тисяч стали переселенцями.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Криму незаконний суд оштрафував редактора незалежної кримськотатарської газети “Къырым” Бекіра Мамутова. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець назвав це порушенням Європейської конвенції з прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter