У штаті Аризона готуються застосовувати для виконання смертних вироків газ, яким убивали євреїв під час Голокосту

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

В американському штаті Аризона департамент виконання покарань провів публічні закупівлі хімікатів для страт. Засуджених до смертної кари в штаті готуються вбивати газом, схожим на той, який використовували нацисти під час Голокосту для знищення євреїв.

Про це повідомляє The Guardian.

Виконання смертних вироків в Аризоні зупинили у 2014 році, а останнім засудженим, якого стратили в газовій камері 1999 року, був Вальтер Лагранд. Його смерть викликала великий резонанс, адже помирав він 18 хвилин на очах у своїх близьких і родичів убитої ним людини. Відтоді в штаті для виконання смертельних вироків застосовували ін’єкції. 

Проте останніми роками США відчувають гостру нестачу в смертельних ін’єкціях, головний компонент яких не виготовляють у країні. Через це влада змушена закуповувати його за кордоном та стикатися з тиском правозахисників. Жодна американська компанія також не хоче виготовляти інгредієнт та брати участь у публічних закупівлях. 

Як з’ясували журналісти The Guardian, департамент виконання покарань Аризони придбав брикет ціанистого калію, а також сірчану кислоту. Суміш цих інгредієнтів утворює так звану ціанідну кислоту, яка спричиняє зупинення дихання. Схожу речовину під назвою “Циклон Б” використовували під час Голокосту в газових камерах для знищення євреїв нацисти.

Каністра з “Циклоном Б” в Німецькому історичному музеї в Берліні. Цей газ використовували для вбивств ув’язнених у різних нацистських таборах смерті. Фото: AFP

Окрім цього, департамент придбав за 1,5 мільйона доларів і велику партію розчину пентобарбіталу, який є головним інгредієнтом для смертельних ін’єкцій.  Засуджені в Аризоні зможуть обрати один із двох видів страти, однак їхні захисники запевняють, що жоден з них не є гуманним. 

“Безсумнівно, смертельний газ, який Аризона намагається повернути, є найжахливішим з усіх тих методів, які ми використовували в цій країні”,каже професорка права Фордхемського університету Дебора Денно.

До сьогодні смертоносний газ дозволено для страт ще в шести штатах США: Алабамі, Каліфорнії, Міссісіпі, Міссурі, Оклахомі й Вайомінгу. 

Нагадаємо, що до обрання президентом Дональда Трампа в США 17 років діяв неформальний мораторій на найвищу міру покарання. Офіційно мін’юст країни перевіряв процедуру застосування смертельної ін’єкції. Страти могли виконувати в деяких штатах, але в низці, наприклад у Нью-Йорку, вони були під забороною. 

Влада США вирішила відновити виконання смертних вироків на федеральному рівні у 2019 році. Вже на початку цього року в країні вперше за 70 років стратили жінку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter