У Шотландії планують реабілітувати понад 3 тисячі жінок, яких судили за відьомство

Дата: 22 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд Шотландії підтримав законопроєкт про реабілітацію засуджених і страчених за чаклунство.

Про це повідомляє The Guardian.

Малюнок з жінкою, яка нібито звертається до сатани після того, як почула обвинувальний вирок суду за чаклунство. Фото: Getty Images

Документ після дворічної підготовки внесло на розгляд об’єднання “Відьми Шотландії”, учасниці якого виступають за перегляд середньовічних вироків.

Влада планує реабілітувати тих, кого визнали чаклунами та чаклунками в період з 1563 до 1736 року, коли діяв відповідний закон. Потерпілих налічили 3837 осіб, більшість із яких, а саме 84%, – це жінки. 

Чаклунок та чаклунів звинувачували, наприклад, в організації штормів для потоплення кораблів, у зустрічах з дияволом, у насиланні похмілля на знайомих і перетворенні на тварин і птахів. Засуджених зазвичай душили, а потім спалювали на вогнищі, щоб не залишити тіл для поховання. Чимало людей катували перед смертю, позбавляючи сну, вириваючи нігті, а також проколюючи шкіру голками.

Портрети Крістіан Патерсон, Беатрікс Леслі та Джанет Кук, страчених за чаклунство в Шотландії в 1661 році. Фото: Dalkeith Arts

Активістки “Відьом Шотландії” пояснюють, що стереотипні чаклунські атрибути, які могли стати однією з причин звинувачень за часів плювання на відьом, були притаманні жінкам, що варили пиво як альтернативу непитній воді.

У котлах готували алкоголь, мітлу вішали над дверима як символ наявності свіжого пива, кішок тримали для вилову мишей, а гострі капелюхи надягали для помітності на ринку. Дослідниці вважають, що коли пивоваріння почало давати великий прибуток, то чоловіки поступово витіснили жінок з цієї галузі.

За словами адвокатки Клер Мітчел, яка домагалася реабілітації засуджених за відьомство, за час дії закону про чаклунство в Шотландії стратили вп’ятеро більше людей, ніж будь-де в Європі.

Ідея шотландського уряду про реабілітацію засуджених за чаклунство не нова. Так, у 2001 році Палата представників штату Массачусетс у США визнала невинуватими учасниць та учасників так званого процесу над салемськими відьмами. Внаслідок нього стратили 19 жінок, ще одного чоловіка розчавили камінням, а від 175 до 200 людей опинилися за ґратами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter