У Санкт-Петербурзі 18-річну дівчину відправили до СІЗО за вірш Шевченка

Дата: 28 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Санкт-Петербурзі суд відправив 18-річну Дарʼю Козирєву на два місяці до СІЗО за статтею про повторну дискредитацію російської армії. Засідання було закрите через нібито державну таємницю. 

Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на телеграм-канал Sota. 

Фото: Sota

Так, дівчину затримали 24 лютого – в другу річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Вона наклеїла на постамент памʼятника українському поету Тарасу Шевченку в Петербурзі плакат з уривком його вірша “Заповіт”: “Поховайте та вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кровʼю волю окропіте!” 

Фото: Sota

Поліцейські не змогли зірвати плакат, тому завісили його чорним пакетом.

Раніше, у грудні 2022 року, бувши ще школяркою, Дарʼя написала на інсталяції, присвяченій “дружбі” Петербурга із захопленим російськими військами українським Маріуполем слова: “Убивці, ви розбомбили його. Юди”. Тоді проти неї завели кримінальну справу про навмисне псування майна. Однак справі не давали ходу.

За рік, у грудні 2023 року, Козирєву оштрафували на 30 тисяч рублів (це майже 12,5 тисяч гривень) за адміністративною статтею про дискредитацію російської армії. Приводом став пост у соціальній мережі “ВКонтакте” від 4 березня 2022 року. У публікації містилася критика ухвалених тоді законів, які карають за поширення інформації про війну в Україні, що не збігається з версією міністерства оборони Росії. Після штрафу дівчину відрахували із Санкт-Петербурзького державного університету.

Нагадаємо, що в грудні 2023 року Тверський районний суд Москви засудив учасника “Маяковських читань” Артема Камардіна до семи років колонії за читання віршів про війну Росії проти України. Другий обвинувачений у цій же справі, Єгор Штовба, отримав п’ять з половиною років колонії.

Чоловіків визнали винними в закликах до діяльності, спрямованої проти безпеки держави, і в розпалюванні ненависті чи ворожнечі щодо так званих “ДНР” і “ЛНР”. Причиною цього стали вірші, які ті читали біля пам’ятника Маяковському на Тріумфальній площі в центрі Москви.

Раніше, у травні цього року, до чотирьох років колонії в тій же кримінальній справі засудили поета і рок-музиканта Миколу Дайнека. Правозахисний центр “Меморіал” визнав Дайнека, Камардіна і Штовбу політичними в’язнями.

А у вересні, під час обшуку, російські поліціянти вчинили сексуальне насильство щодо Артема Камардіна, засунувши йому в анальний отвір гантелю. Потім його примусили перепросити на камеру за декламування слів “Слава Киевской Руси, Новороссия – с*си”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter