У Росії за вірші проти війни в Україні засудили двох чоловіків

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Тверський районний суд Москви засудив учасника “Маяковських читань” Артема Камардіна до семи років колонії за читання віршів про війну Росії проти України. Другий обвинувачений у цій же справі, Єгор Штовба, отримав п’ять з половиною років колонії.

Про це пише “Радіо Свобода”.

Фото: “Коммерсантъ”

Чоловіків визнали винними у закликах до діяльності, спрямованої проти безпеки держави, і в розпалюванні ненависті чи ворожнечі щодо так званих “ДНР” і “ЛНР”. Причиною цього стали вірші, які ті читали біля пам’ятника Маяковському на Тріумфальній площі в центрі Москви.

Акція відбулася 25 вересня минулого року. Артем Камардін, Єгор Штовба і Микола Дайнеко у своїх віршах висловлювали незгоду з війною, яку Росія розпочала проти України.

Наступного дня у квартирі, де вони жили, відбувся обшук, під час якого чоловіків побили, а одного з них зґвалтували.

Того ж дня у мережі зʼявилося відео, на якому Камардін, Штовба і Дайнеко, стоячи на колінах, просять вибачення за свої висловлювання. На їхніх обличчях видно синці. Потім їх затримали, 28 вересня суд відправив їх до СІЗО.

Російський телеграм-канал “Сота” повідомляє, що після оголошення вироку пролунали вигуки “Позор” (“Ганьба”). З зали суду поліцейські вивели щонайменше трьох людей, серед затриманих – дружина Артема Камардіна Олександра Попова.

Раніше, у травні цього року, до чотирьох років колонії у тій же кримінальній справі засудили поета і рок-музиканта Миколу Дайнека.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав Дайнека, Камардіна і Штовбу політичними в’язнями.

Нагадаємо, що у вересні під час обшуку російські поліціянти вчинили сексуальне насильство щодо Артема Камардіна, засунувши йому в анальний отвір гантелю. Потім його примусили перепросити на камеру за декламування слів “Слава Киевской Руси, Новороссия – с*си”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter