У Румунії виявили уламки ще одного ймовірно російського дрона

Дата: 09 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Румунські військові на території своєї країни знайшли уламки ще одного дрона, схожого на ті, що використовує Росією для атак по Україні; президент країни Клаус Йоханніс назвав це “абсолютно неприйнятнм порушенням” суверенного повітряного простору.

Про це повідомило видання HotNews.ro.

Румунські військові. Джерело: MApN

Фрагменти безпілотника виявили в районі села Плауру повіту Тульча. Про можливе перебування елементів безпілотника приблизно в 2,5 кілометрах на південний схід від села військовим стало відомо від місцевої влади.

На подію оперативно відреагував президент країни, заявивши, що виявлення нових фрагментів безпілотників, подібних до тих, що використовуються Росією, на румунській території поблизу кордону з Україною, свідчить про абсолютно неприйнятне порушення суверенного повітряного простору Румунії.

Він рішуче засудив цей інцидент, спровокований російськими атаками на українські порти на Дунаї.

Йоганніс повідомив, що 9 вересня мав телефонну розмову з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і поінформував того про ці події. Той підтвердив солідарність з Румунією і запевнив, що Альянс і його члени повністю підтримують цю країну.

Своєю чергою румунський президент наголосив на тому, що в межах НАТО Румунія дуже добре захищена і користується найсильнішими гарантіями безпеки в своїй історії.

“Я знову рішуче засуджую неодноразові напади РФ на українське населення та цивільну інфраструктуру, в тому числі на українські порти на Дунаї поблизу кордону з Румунією. Ці глибоко невиправдані атаки порушують норми міжнародного права і є воєнними злочинами”, – сказав він.

Нагадаємо, що 4 вересня Міністерство закордонних справ України заявило, що іранські дрони-камікадзе, які Росія запустила по Ізмаїльському порту на Одещині, впали й здетонували в Румунії.

Проте сама Румунія цю інформацію не підтверджувала і казала, що безпілотники не становили прямої військової загрози її національній території чи територіальним водам.

Згодом міністр оборони Румунії Анджел Тилвер підтвердив, що уламки ймовірного російського безпілотника знайшли в районі Плауру у повіті Тулча, що межує з українським містом Ізмаїл на Одещині.

6 вересня Бухарест поінформував НАТО про знахідку у вигляді уламків на зустрічі представників 31 країни в Брюсселі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter