У Румунії ухвалили постанову, яка визнає свідоцтва про шлюб одностатевих пар, якщо їх видали в інших країнах ЄС

Дата: 23 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Румунський уряд ухвалив законопроєкт про визнання в країні в якості юридичного документа свідоцтва про шлюб одностатевих пар, якщо його було видано в інших країнах ЄС. Законопроєкт іще має ратифікувати румунський парламент.

Про це пише Balkan Insight.

Фото: EPA-EFE/Robert Ghement

Як інформує видання, румунський парламент розгляне законопроект про визнання шлюбів між одностатевими парами, укладених в країнах Євросоюзу, проте неурядові організації заявляють, що закон не надає румунським ЛГБТ-людям рівні права.

Флоріна Пресада, директорка асоціації ACCEPT, яка захищає права ЛГБТК+ спільноти в Румунії, заявила, що одностатеві пари, які уклали шлюб в іншій країні ЄС, зможуть отримати право на проживання в Румунії, але їх не визнаватимуть подружжям.

На перший погляд, це хороша новина. На жаль, уряд мало що може добитися за допомогою цього законопроекту“, – зазначила Пресада.

Крім того, одностатеві пари, які перебувають у цивільному партнерстві, юридично визнаному в іншій державі ЄС, у Румунії будуть розглядатися як окремі іноземці, які не мають родинних зв’язків.

Правозахисниця додала, що законопроєкт надалі може зіткнутися із затримками.

Є, наприклад, законопроєкти про цивільне партнерство, яким уже чотири або п’ять років… Вони залишаються в шухляді“, – сказала вона.

Нагадаємо, у травні поточного року Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що Румунія порушує права одностатевих партнерів, не дозволяючи їм офіційно оформлювати свої стосунки, тому зобов’язав надати їм таку можливість. ЄСПЛ зобов’язав уряд Румунії запровадити цивільні партнерства в країні.

Раніше ZMINA повідомляла, що в жовтні 2018 року в Румунії через низьку явку виборців не відбувся референдум, який мав би унеможливити визнання одностатевих шлюбів. Він мав на меті затвердити зміну статті конституції, яка зараз визначає сім’ю як союз між “членами подружжя”, без вказівок на стать. Ініціатори прагнули змінити це на союз “між чоловіком і жінкою”. Водночас незадовго до цього Конституційний суд Румунії постановив, що одностатеві пари повинні мати рівні з гетеросексуалами сімейні права.

А у 2019 році сенат Румунії відхилив одразу два законопроєкти про легалізацію цивільних партнерств для одностатевих пар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter