ЄСПЛ зобов’язав Румунію легалізувати цивільні партнерства для одностатевих пар

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що Румунія порушує права одностатевих партнерів, не дозволяючи їм офіційно оформлювати свої стосунки, тому зобов’язав надати їм таку можливість.

Про це йдеться в рішенні суду.

Фото: Forbes

Так, суд розглянув скаргу від правозахисної організації ACCEPT і постановив, що Румунія порушила статтю 8 Європейської конвенції про права людини щодо поваги до приватного й сімейного життя. 

До позову також доєдналося 42 людини. Це найбільша кількість ЛГБТ-людей, які до цього часу зверталися до ЄСПЛ щодо захисту свого приватного життя.

Президент Національної ради з боротьби з дискримінацією Чаба Ашталош сказав, що рішення ЄСПЛ “не є несподіванкою” і що Румунія повинна ухвалити законодавство про цивільні партнерства.

“Дуже важливо, що ЄСПЛ не прийняв аргумент держав про те, що в суспільстві є значна кількість громадян, які не схвалюють одностатеві партнерства”, – наголосив він.

Однак Ашталош скептично оцінює можливість ухвалення законодавства цього року, коли відбудеться виборча кампанія.

Нагадаємо, що в жовтні 2018 року в Румунії через низьку явку виборців не відбувся референдум, який мав би унеможливити визнання одностатевих шлюбів. Він мав на меті затвердити зміну статті конституції, яка зараз визначає сім’ю як союз між “членами подружжя”, без вказівок на стать. Ініціатори прагнули змінити це на союз “між чоловіком і жінкою”. Водночас незадовго до цього Конституційний суд Румунії постановив, що одностатеві пари повинні мати рівні з гетеросексуалами сімейні права.

А у 2019 році сенат Румунії відхилив одразу два законопроєкти про легалізацію цивільних партнерств для одностатевих пар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter