У Росії журналіста Дмитра Колезєва заочно засудили до 7,5 років за звинуваченням у поширенні “фейкових” новин

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Басманний районний суд Москви заочно засудив журналіста Дмитра Колезєва до семи з половиною років колонії в справі про поширення військових “фейків” з використанням службового становища.

Про це повідомляє Комітет із захисту журналістів, посилаючись на російські медіа.

Крім реального терміну, Колезєву призначили трирічну заборону на ведення професійної діяльності. Прокуратура вимагала засудити його до восьми років колонії.

Згідно з версією обвинувачення, з якою погодився суд, публікації журналіста могли сформувати всередині та за межами Росії “хибну думку про цілі та завдання СВО” (так росіяни називають війну проти України), що могло б створити “необґрунтоване зростання соціальної напруженості”.

“Довгий термін ув’язнення, призначений заочно Дмитру Колезєву, підкреслює посилення репресій російської влади щодо журналістів, які були змушені втекти з країни через свої репортажі. Російська влада має негайно припинити транснаціональне придушення російських журналістів у вигнанні, які критично репортажі про війну в Україні”, – заявила координаторка програм КЗЖ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд у Нью-Йорку.

Раніше російські ЗМІ писали, що справу порушили через пост Колезєва в інстаграмі про злочини російської армії в Бучі.

“Я думав, що це займе пару днів, а виявився якийсь судовий фастфуд: вирок за дві години”, – написав Колезєв у телеграмі про розгляд справи.

Чоловік виїхав з Росії в березні 2022 року, а в листопаді того ж року його оголосили в розшук як підозрюваного в справі про “фейки” щодо армії. Басманний суд заочно арештував Колезєва ще в червні 2023 року.

Нагадаємо, що американську журналістку та письменницю російського походження Машу Гессен заочно засудили до восьми років позбавлення волі за звинуваченням у поширенні неправдивої інформації про російську армію.

Гессен – небінарна людина, використовує займенники вони / їх. Народилися в Москві та нині живе в США, працює штатним автором у The New Yorker та колумністом у The New York Times. Відомі своєю критикою на адресу Володимира Путіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter