У Росії збираються ухвалити трансфобний закон, що заборонить змінювати стать у документах

Дата: 24 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії збираються ухвалити закон, що заборонить змінювати стать у документах. 

Про це розповів тамтешній міністр юстиції Констянтин Чуйченко в інтерв’ю пропагандистам видання ТАСС. 

Ілюстративне фото. Фото: AFP

Трансгендерні люди в Росії, як і решта ЛГБТ-людей, стикаються з дискримінацією на найвищому рівні, наприклад Путін публічно називав їх “трансформерами”, а торік у РФ ще й ухвалили репресивний закон про заборону “пропаганди ЛГБТ”, що передбачає відповідальність за “пропаганду зміни статі”. 

За цим репресивним законом уже переслідують людей

Досі трансгендерні люди в РФ мали можливість змінити стать у документах за наявності медичного документа, що підтверджує трансгендерний перехід. Утім, зразок такого документа так і не розробили, тож посадовці зазвичай відмовляли в заміні документів, а заявникам доводилося звертатися до суду для розв’язування питання. 

За статистикою, яку навів російський міністр Чуйченко, з 2018 до 2022 року в РФ зафіксували понад 2700 випадків зміни статі в документах. Запровадити нову заборону російські посадовці хочуть під виглядом захисту “традиційних сімейних цінностей”

Експерти кажуть, що зміна документів відіграє найважливішу роль для соціального функціонування багатьох трансгендерних людей, а утруднення чи неможливість зміни документів може мати руйнівні наслідки для їхньої соціальної інтеграції та особистої безпеки.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я не вважає трансгендерність психічним розладом, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі та стають жертвами убивств на ґрунті ненависті. 

З дискримінацією стикаються й трансгендерні люди в Україні. Нещодавно міністр юстиції України Денис Малюська запропонував підписникам у фейсбуку вирішити, в яку камеру колонії помістити трансжінку, натякаючи на те, що її можуть зґвалтувати за ґратами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter