У Росії затримали двох геїв, бо вони “пропагували ЛГБТ”

Дата: 05 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У столиці російської республіки Татарстан Казані силовики затримали двох чоловіків, яким закидають “пропаганду ЛГБТ”. 

Про це повідомляє “Медіазона”. 

Фото: телеграм-канал Гела Гогішвілі та Хаояна Сюя

Йдеться про Гела Гогішвілі та Хаояна Сюя.

Хлопці ведуть телеграм-канал, де розповідають про свої стосунки. У ньому ж вони повідомили про затримання.

Хаоян є громадянином Китаю, тож йому загрожує депортація. 

Спочатку обох затримали для перевірки даних, втім уже у відділку хлопці дізналися, що є фігурантами справи про “пропаганду ЛГБТ”. Репресивний закон, який фактично заборонив ЛГБТ-людям публічно говорити про себе, у Росії ухвалили наприкінці минулого року. Тепер за такі розповіді в РФ можна отримати 400 тисяч рублів штрафу, якщо ти фізична особа, або ж до 5 мільйонів рублів, якщо йдеться про організацію. 

Обидва затриманих напередодні розповідали про те, як гомофоби оголосили на них “полювання”.  Окрім цього, як казали потерпілі, їх шантажували самі силовики, пропонуючи платити гроші “та жити щасливо далі”. 

Майбутня доля обох затриманих нині не зрозуміла. 

У Росії за “пропаганду ЛГБТ” почали карати від 2013 року. Спочатку поширювати інформацію про життя ЛГБТ-людей заборонили серед дітей, а потім заборону розширили на всіх громадян. 

Акція ЛГБТ-активістів у Росії у 2015 році. Фото: Reuters

Правозахисники вже за рік після ухвалення першого закону фіксували сплеск гомофобії в РФ та нападів на ґрунті ненависті, зокрема вбивств. Втім, навіть якщо вбивць вдається зробити фігурантами кримінальних справ, це не гарантує їхнього покарання.

До прикладу, на початку цього року росіянина Юрія Яновського засудили до майже двох років колонії за вбивство трансжінки, але звільнили з-під варти в залі суду. Вбиту ним жінку вдалось упізнати лише за імплантами в тілі.

Також декілька років тому в Росії суд присяжних виправдав Романа Едалова, який на стоянці в Москві вбив ножем гея, що чекав на таксі. Після розголосу в апеляції вбивцю вже інші присяжні визнали винним, втім додали, що він заслуговує на “поблажливість”. 

Через погрози від гомофобів деякі ЛГБТ-люди вимушені тікати з Росії сім’ями. 

Нагадаємо, що правозахисники прогнозували безпрецедентний тиск на ЛГБТ-людей у Росії після ухвалення закону про повну заборону “пропаганди ЛГБТ”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter