Роскомнагляд заблокував сайт “Чеського радіо”

Дата: 18 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Роскомнагляд заблокував сайт російської служби Radio Prague Int. іномовлення “Чеського Радіо”, імовірно, через матеріал про чеського студента Яна Палаха. Відомості про блокування видання з’явилися у реєстрі проєкту “Роскомсвобода”.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Палах вчинив самоспалення на Вацлавській площі в Празі 16 січня 1969 року. Його доставили в клініку з опіками, проте врятувати студента не вдалося. У портфелі Палаха знайшли листи, що пояснюють його вчинок. Так юнак висловив свій протест проти введення військ СРСР і країн Варшавського договору у Чехословаччину. 

Заборонений матеріал вийшов у 2001 році. Заблокувати сайт Роскомнагляд вирішив ще 17 травня. Але до реєстру заблокованих ресурсів сайт “Чеського радіо” потрапив тільки 15 липня, пише “Новая газета”.

При спробі відкрити сайт “Чеського радіо” з території Російської Федерації з’являється повідомлення, що доступ заблокований. Уточнюється, що це зроблено на підставі федерального закону “Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації”.

Нагадаємо, у Росії американська компанія Google подала позов проти Роскомнагляду через вимогу регулятора заблокувати низку посилань на відео, що містяться на хостингу Youtube: у них побачили нібито заклики до неповнолітніх виходити на акції протесту. 

Фахівці зазначають, що якщо Роскомнагляд вважає спірні ролики екстремістськими, то в разі відмови компанії від виконання вимог відомства для неї, згідно з російськими законами, передбачено штраф у розмірі до 8 мільйонів рублів. Невиконання другої і наступних вимог регулятора може спричинити набагато більший штраф, розмір якого становитиме від однієї двадцятої до однієї десятої сукупного розміру виторгу за рік.

Фотографія обкладинки: “Детектор  медіа”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter