У Росії Гугл судиться з Роскомнаглядом через вимогу блокувати “протиправний контент”

Дата: 24 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії американська компанія Google подала позов проти Роскомнагляду через вимогу регулятора заблокувати низку посилань на відео, що містяться на хостингу Youtube: у них побачили нібито заклики до неповнолітніх виходити на акції протесту. 

Про це повідомляє видання “Коммерсант”.

Фото: bloomberg.com

На початку травня Арбітражний суд Москви прийняв позов американської Google LLC до Роскомнагляду. Компанія просить визнати незаконними дії щодо обмеження доступу до ресурсу, а саме вимогу заблокувати 12 посилань на “протиправний контент”.

Позов став першим відомим у РФ, коли компанія виступає не як відповідач або третя особа. Опитані фахівці пов’язують це з посиленням тиску влади. 

“Останнім часом держоргани активізувалися з вимогами про видалення контенту з майданчиків Google, та й список постійно розширюється, отже компанії доводиться реагувати, відстоюючи свої інтереси”, – пояснює адвокатка “Роскомсвободи” Катерина Абашина.

Причиною звернення до суду через основну юрособу, як зазначають юристи, найімовірніше, є те, що саме на адресу Google LLC Роскомнагляд надсилав свої повідомлення. Водночас деякі кажуть про “стратегічний розрахунок”, адже компанія припускає програш у російських судах та може планувати оскаржувати ці рішення в інших юрисдикціях, наприклад у ЄСПЛ. 

Фахівці зазначають, що якщо Роскомнагляд вважає спірні ролики екстремістськими, то в разі відмови компанії від виконання вимог відомства для неї, згідно з російськими законами, передбачено штраф у розмірі до 8 мільйонів рублів. Невиконання другої і наступних вимог регулятора може спричинити набагато більший штраф, розмір якого становитиме від однієї двадцятої до однієї десятої сукупного розміру виторгу за рік.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року російський суд оштрафував Google на 3 мільйони рублів за відмову видаляти з пошуку “заборонені сайти”. До цього компанію вже штрафували в країні: спочатку на 500 тисяч рублів за відмову під’єднатися до реєстру заборонених сайтів, а згодом ще на 700 тисяч за те, що нібито знизила в пошуковому видаванні частку фільтрації забороненого контенту.

Фотографія обкладинки: aa.com.tr

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter