У Росії заблокували сайт Amnesty International

Дата: 12 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Роскомнагляд заблокував доступ до російськомовного сайту Amnesty International, а також до вебсайтів правозахисного руху “Голос” і двох незалежних ЗМІ – Colta та “Важные истории”.

Про це повідомила пресслужба правозахисної організації, пише ZMINA.

Придушення антивоєнних протестів у РФ. Джерело: eurasia.amnesty.org

Минулого тижня Amnesty International визнали “небажаною організацією”, криміналізували її діяльність і заборонила працювати.

“Люди в Росії мають право шукати, отримувати та поширювати інформацію та ідеї будь-якого роду і з усіх доступних джерел. Блокуючи російськомовний сайт Amnesty, а також сайти багатьох інших правозахисних організацій, незалежних ЗМІ та платформ соціальних мереж, Кремль показує, що він не може усвідомити правду про жах, який Росія створила в Україні”, – заявила директорка Amnesty International зі Східної Європи та Центральної Азії Марі Стратерс.

Вона закликала Росію негайно розблокувати російськомовний вебсайт Amnesty і дозволити людям вільно вирішувати, до яких джерел інформації вони хочуть отримати доступ.

Нагадаємо, що протягом останніх трьох тижнів російська влада розпочала безпрецедентне загальнонаціональне придушення незалежної журналістики та антивоєнних протестів проти вторгнення Росії в Україну, зокрема шляхом фактичної заборони використання таких термінів, як “війна” та “вторгнення” та криміналізації незалежної думки про конфлікт.

Понад 150 журналістів вже втекли з РФ через репресії, понад 13,8 тисячі осіб свавільно заарештовані на антивоєнних мітингах початку російської війни проти України 24 лютого.

24 лютого регулятор наказав всім ЗМІ використовувати лише офіційні, санкціоновані державою джерела інформації, інакше їм загрожуватиме суворе покарання за поширення “фейкових новин”. Слова “війна”, “вторгнення” та “напад” заборонені до використання при описі військових дій Росії в Україні. Дозволено використовувати лише слово “спецоперація”.

28 лютого Роскомнагляд заблокував “Настоящее время” (Current Times) – дочірню компанію Радіо Свобода/Радіо Свобода, за поширення “недостовірної” інформації про вторгнення.

З 1 березня майже всі українські новини недоступні для користувачів інтернету в Росії.

Згодом в Росії заборонили діяльність всіх незалежних ЗМІ. Зокрема це телекомпанія “Дождь”, радіостанція “Ехо Москви”, латвійська “Медуза”, критично налаштовані російські ЗМІ “Медіазона”,”Республіка” та “Собеседник”, портал низової активності Activatica та російськомовні служби ВВС, Голосу Америки та Deutsche Welle.

З 1 березня Роскомнагляд почав уповільнювати трафік у твіттері і фейсбуку, звинувативши обидві компанії в поширенні “недостовірної” інформації про конфлікт в Україні. 4 березня обидві платформи соцмереж заблоковані в РФ.

На початку березня у РФ набув чинності закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських Збройних сил. Він передбачає тюремні терміни до 15 років за поширення інформації про дії військових, яку влада РФ вважає неправдивою.

9 березня в Держдуму було внесено новий законопроект про “єдиний реєстр” усіх нинішніх і колишніх співробітників або членів неурядових організацій, громадських об’єднань та медіа-структур, позначених як “іноземні агенти”, та осіб, позначених як такі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter