У Росії заблокували низку популярних VPN-сервісів

Дата: 03 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Роскомнагляд заблокував шість популярних в країні VPN-сервісів через нібито порушення російського законодавства.

Про це повідомляє російський “Інтерфакс”.

Джерело: pixabay.com

Заблоковано сервіси NordVPN, ExpressVPN, IPVanish, Hola, VPN Unlimited і Speedify.

У рішенні про блокування йдеться, що “використання сервісів обходу блокування призводить до збереження доступу до забороненої інформації та ресурсів, створює умови для незаконної діяльності, зокрема пов’язаної з поширенням наркотиків, дитячої порнографії, екстремізму і схилянням до суїциду”.

Регулятор попереджав VPN-сервіси про швидке блокування наприкінці червня, водночас із пропозицією до російських відомств повідомляти про використання цих сервісів “для забезпечення роботи технологічних процесів підприємств і організацій”.

На заклик Роскомнагляду відгукнулися 64 галузевих організації, 27 з них заявили, що використовують вказані сервіси для забезпечення технологічних процесів. Вони зможуть продовжити використовувати послуги й після їхнього блокування.

За рейтингом провідних галузевих видань, ExpressVPN, Nord VPN і IPVanish є найкращими VPN-сервісами у світі.

Раніше, в червні поточного року, Роскомнагляд обмежив використання в Росії двох VPN-сервісів – Opera VPN і VyprVPN. Через це послуги VPN-сервісів у країні подорожчали.

За заявою російського регулятора, під заборону також можуть потрапити ще чотири VPN-сервіси – Psiphon, Tunnelbear, Thunder, Redshield.

Як повідомляла ZMINA, 4 серпня в Росії заблокували сайти “Открытые медиа”, “МБХ медиа” і “Правозащита Открытки”, пов’язані з опозиціонером Михайлом Ходорковським. Згодом редакції заявили про припинення роботи через небезпеку для журналістів та читачів.

Ресурси внесли до реєстру забороненої інформації за рішенням Генпрокуратури РФ, яке базується на санкції статті 15.3 закону “Про інформацію, інформаційні технології та про захист інформації”. Вона дозволяє блокувати в Росії сайти, що містять інформацію із закликами до масових заворушень, ведення екстремістської діяльності або участі в незаконних масових заходах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter