У Росії за “шпигунство” на 12 років у колонію відправили українського футболіста Василенка

Дата: 08 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Московський міський суд засудив до 12 років колонії суворого режиму колишнього професійного українського футболіста Василя Василенка.

Про це повідомляє “Новое время”.

Василь Василенко (третій праворуч у верхньому ряду) за декілька днів до арешту. Фото: Terrafootball.club

53-річного Василенка російські силовики затримали наприкінці минулого року в Москві та спочатку звинувачували в перевезенні сильнодійних, отруйних чи вибухонебезпечних речовин або боєприпасів. Однак влітку поточного року стало відомо, що чоловіка звинувачують у шпигунстві. 

За версією російських силовиків, Василенко нібито намагався придбати списане військове обладнання “за дорученням української компанії, тісно пов’язаної з Міноборони України”. Як повідомляли російські медіа, йшлося про великогабаритне обладнання, розроблене в СРСР у 1960-х, яке не має вогневої потужності. З кінця минулого року Василенка тримали  під вартою в одному з московських СІЗО. 

Відомо, що в 1992–2001 роках чоловік виступав на позиції захисника в українських клубах “Таврія” (Новотроїцьке), “Торпедо” (Мелітополь) та “Дружба” (Бердянськ). Також за лічені дні до арешту в Росії Василенко зіграв матч разом з аматорською футбольною командою в Мелітополі. 

Фото: Gazeta.ru

Нагадаємо, що після початку агресії проти України Росія звинувачувала в шпигунстві, зокрема, журналіста Романа Сущенка. Затримали українця, коли він провідував родича в Москві у вересні 2016 року. За сфабрикованою справою він дістав 12 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму, а вийшов на волю у вересні 2019 року. Його звільнили в межах великого обміну полоненими між Україною і Росією. 

За нібито шпигунство відправили до російської колонії на вісім років і українця Ігоря Кияшка. Історія ексспівробітника МВС та адвоката Кияшка стала відома лише в червні 2018 року, коли йому оголосили підозру. За словами захисників, в ув’язненні українця змусили відмовитися від адвокатів. Тримають чоловіка в колонії, де влітку стався спалах коронавірусу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter