У Росії з продажу вилучають світові бестселери через нібито “пропаганду ЛГБТ”

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Російський інтернет-магазин “Мегамаркет” вилучив з продажу понад 250 книжок, які підпадають закону про заборону “пропаганди ЛГБТ”.

Про це пише російська служба BBC News, посилаючись на видання “Коммерсантъ”.

Ілюстративне зображення. Фото: Подъём

До переліку “заборонених” книжок увійшли твори авторів світових бестселерів Стівена Кінга, Харукі Муракамі, Марселя Пруста, Оскара Вайльда, Стефана Цвейга та інших письменників. Крім того, у списку заборонених опинився роман “Неточка Незванова” російського письменника Федора Достоєвського.

Знайти повний список у вільних джерелах не вдалося.

“Мегамаркет” пояснює, що перелік книжок сформували ще в грудні 2022 року з ініціативи Асоціації компаній інтернет-торгівлі (АКІТ). Представники маркетплейсу також долучалися до вибору “забороненої літератури” в російських книгарнях та магазинах.

Однак одразу після вилучення творів з інтернет-магазину президент асоціації Артем Соколов назвав список “неактуальним”. За його словами, перелік склали ще до впровадження закону про заборону “пропаганди ЛГБТ”, на етапі обговорення законопроєкту в Держдумі.

“Галузь хотіла наочно продемонструвати, що могло б потрапити під дію закону, якби не розробили чітких критеріїв. Зараз цей список неактуальний – він не має жодного стосунку до реальності”, – заявив Соколов.

Згодом голова думського комітету з інформполітики Олександр Хінштейн запевнив, що “класичній літературі нічого не загрожує”. За його словами, цей список є лише робочим документом, що становить “набір якихось страхів галузі, які не підтвердилися”.

Нагадаємо, що російський онлайн-кінотеатр “КинопоискHD” поставив маркування 18+ на мультфільм “My little pony”. Причиною цього є поні, на імʼя Rainbow Dash, яка має різнокольорові хвіст та гриву.

У листопаді минулого року в Росії збільшилася кількість випадків, коли росіяни скаржаться до правоохоронних органів на так звану “пропаганду ЛГБТ” через зображення веселки, тому держдума РФ попросила Роскомнагляд офіційно визнати, що веселка не повʼязана з ЛГБТ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter