У Росії з медуніверситету відрахували українського студента, якого заарештовували за пости в соцмережах

Дата: 14 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Громадянина України, студента шостого курсу факультету фундаментальної медицини Московського державного університету Сергія Гулька, якого неодноразово затримували за пости в соцмережах на підтримку України, відрахували з навчального закладу.

Про це пише “Радіо Свобода” з посиланням на російську держагенцію РИА Новости.

Фото: SOTAvision

Керівництво факультету, на якому навчався хлопець, каже, що претензій до його академічної успішності не було, а наказ про відрахування підписано “з урахуванням виявлених правопорушень та призначених адміністративних покарань”. Студент навчався в МДУ як іноземний громадянин на платній основі.

У квітні 2024 року Сергія Гулька тричі поспіль відправляли під арешт. Вперше його затримали 3 квітня та засудили до 10 діб за статтею про непокору поліцейським. На виході зі спецприймальника Гулька затримали вдруге та заарештували ще на 12 діб за статтею про демонстрацію екстремістської символіки. Приводом для цього стали слова “Слава Україні!” в профілі Гулька в російській соцмережі “ВКонтакте”.

Увечері 25 квітня студента мали випустити, але його затримали та відвезли до відділку поліції, а наступного дня суд наказав Гульку покинути Росію впродовж трьох діб. Після цього на тому ж засіданні студента відправили під арешт на 12 діб за статтями про підбурювання до ненависті або ворожнечі та демонстрацію екстремістської символіки. Суд не взяв до уваги аргументів адвоката, що в разі арешту Гулько не зможе виконати припис про виїзд із РФ.

Підставою для цього арешту стали повідомлення Гулька в інстаграмі. Так, під час засідання суддя стверджувала, що в інстаграмі хлопець “закликав бомбардувати Москву”. Він підтвердив, що писав ці пости, за які його відправили під арешт, ще в перші місяці війни. У суді Гулько також пояснив, що опублікував ці дописи, перебуваючи в емоційному стані: “Бомбили моє місто, бомбили мою країну, і внаслідок цього вмирали близькі мені люди”.

8 травня студента знову затримали після третього арешту на виході зі спецприймальника та перевели до центру тимчасового тримання іноземців. Там він перебуватиме до депортації з Росії.

Дівчина Гулька в розмові з журналістами припустила, що донос на Сергія міг написати інший студент.

“У нього є однокурсник, який належить до Z-груп, активіст. Він назбирав ось ці скрини, два роки чекав, щоб перед випуском з університету – зараз іспити, захист диплома через місяць – робити такі речі. Людина не має можливості закінчити університет, медичний факультет, на якому навчаються шість років”, – сказала вона.

Нагадаємо, що в березні Нікулінський райсуд заарештував на 10 діб студента Московського державного університету, який створив у гуртожитку мережу Wi-Fi і назвав її Slava Ukraine.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter