У Росії ухвалили закон, який дозволить провести мобілізацію без оголошення

Дата: 07 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Держдума Росії ухвалила закон, який дозволяє вводити спеціальні заходи у сфері економіки. У британській розвідці кажуть, що це є спробою Росії підтримати повномасштабне вторгнення в Україну без формального оголошення загальної мобілізації.

Про це повідомили у британській розвідці. 

Будівля держдуми РФ. Фото: Regnum

Документ внесли на розгляд держдуми менше ніж за тиждень до того, як 6 липня російські депутати ухвалили його у третьому, остаточному читанні. 

У законі йдеться про “спеціальні економічні заходи”, до яких, наприклад, відносяться тимчасове розконсервування мобілізаційних потужностей та об’єктів, розбронювання матеріальних цінностей державного резерву. Таким чином зможуть, наприклад, дозволити роботу вночі, на вихідних та на свята. 

Відповідно до закону юридичні особи незалежно від їхньої організаційно-правової форми та форми власності не мають права відмовлятися від укладання договорів чи контрактів з державою на постачання товарів, виконання робіт або надання послуг, якщо вони необхідні для проведення “контртерористичних та інших операцій за межами території РФ”.

У пояснювальній записці російські депутати переконують, що метою ухвалення закону є потреба закрити питання ремонту військової техніки та забезпечення матеріально-технічними засобами. Водночас у британській розвідці кажуть, що закон є спробою Росії підтримати повномасштабне вторгнення в Україну без формального оголошення загальної мобілізації, яка залишається “політично чутливим кроком”.

“Закон також дозволяє Росії уникнути визнання того, що вона бере участь у війні, та її невдачі у придушенні української армії, над якою була чисельна перевага у людях та озброєнні”, – наголошують у звіті розвідки.

Нещодавно у депутатів російської держдуми був останній день роботи перед канікулами, й вони ухвалили низку законів, які дозволяють ще легше ув’язнювати невдоволених громадян. До прикладу, за “перехід на бік противника в умовах збройного конфлікту” або вербування найманців тепер у РФ можна сісти на 20 років, ще до семи років можна отримати за несанкціонований виїзд за кордон за наявності допуску до держтаємниці, а до трьох років — за “злісне порушення правил, покликаних забезпечити стійке функціонування інтернету”.

Також російські депутати нещодавно ухвалили поправки до закону про іноагентів й тепер цей статус, як пишуть російські медіа, може отримати будь-хто. 

Нагадаємо, що за останні майже два десятки років влада в Росії змінила закони в такий спосіб, щоб, наприклад, розглядати мирні вуличні протести як злочин. 

Фотографія обкладинки: ТАРС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter