У Росії силовику закидають “публічну дискредитацію армії”: публікою визнали колегу, який його прослуховував

Дата: 23 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії співробітнику поліції Сергію Веделю закидають публічну дискредитацію російської армії через розмову про війну в Україні телефоном. Силовики, які ведуть слідство щодо Веделя, вважають, що “фейки” той розповсюджував публічно, бо публікою є силовик, який підслуховував росіянина. 

Про цю історію розповів засуджений за “дискредитацію армії” російський опозиціонер Ілля Яшин.  

Ілюстраційне зображення. Фото: Alex Naanou\ Flickr/CC content

З Веделем Яшин познайомився за ґратами, де перший очікує на вирок. Сам Яшин сидить за те, що опублікував у ютубі ролик про різанину у Бучі, влаштовану російськими військовими. 

За місяць до початку повномасштабного вторгнення телефон Веделя поставили на прослуховування. Яшин каже, що причиною цього могли стати або корупційні підозри щодо його начальника, або ж той факт, що чоловік родом з Бучі. До Росії він переїхав у 1997 році, а у передмісті української столиці досі мешкають його рідні. 

Семе через розмову про різанину у Бучі Веделя й переслідують. Торік 9 березня він зателефонував родичам й під час розмови, судячи з матеріалів справи, заперечував пропагандистські тези російської влади щодо “нацистів” у Києві та відсутності втрат серед російської армії. 

Наступного дня після цього дзвінка на росіянина склали рапорт, а за тиждень – відкрили кримінальну справу.

Ілюстраційне зображення. Фото: Shamil Zhumatov / Reuters

Адвокат Веделя наголошував, що не можна визнати поширення відомостей публічним, якщо людина вела приватну розмову телефоном. 

Втім, у матеріалах справи свідком “за обов’язком служби” проходить інший силовик, який від почутого у розмові Веделя з рідними відчув “тривогу, страх та незахищеність з боку держави”. За логікою силовиків, якщо є свідок розмови, то це не приватна бесіда, а публічний виступ.

“Хочете запитати, як це марення могла затвердити прокуратура? Та легко. Я на власні очі бачив штамп та підпис. А ще зворушився, читаючи свідчення начальника Сергія, який щиро повідомив слідству, що йому цей водій ніколи не подобався”, – коментує Яшин. 

Начальник Веделя у своїх показах також зазначав про українське походження чоловіка. 

Нагадаємо, що цього року у Росії оштрафованого за переказ сну із Зеленським чоловіка оштрафували ще раз за інтерв’ю про штраф. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter