У Росії суд відправив до колонії за “терористичними” статтями двох мешканців Донеччини

Дата: 09 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Південно-окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив за так званими терористичними статтями КК РФ двох мешканців Донеччини – військовополоненого азовця Владислава Ємельяненка та цивільного Дмитра Кожухова.

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на оприлюднену російським судом інформацію.  

Ємельяненка росіяни визнали винним в участі в “терористичній організації” (ч. 2 ст. 205.4 КК РФ) та відправили за ґрати на п’ять з половиною років у колонію загального режиму.

Про Владислава відомо, що йому 32 роки. Останнім часом мешкав у Краматорську на Донеччині. До повномасштабного вторгнення український захисник служив у 12 бригаді оперативного призначення Нацгвардії імені Дмитра Вишневецького. З лютого 2022-го – в “Азові” обороняв Маріуполь. За наказом командування 18 травня здався в полон на “Азовсталі”. Далі його транспортували до Оленівської колонії, у якій у ніч на 29 липня 2022 року росіяни вчинили масове вбивство українських військовополонених. Внаслідок цього на місці загинув не менш ніж 41 військовослужбовець, дев’ять – через несвоєчасне та неналежне надання медичної допомоги. 

Другого засудженого Дмитра Кожухова росіяни звинуватили в нібито пособництві тероризму та співпраці з українськими спецслужбами до повномасштабного вторгнення та ув’язнили до п’яти років шести місяців у виправній колонії загального режиму.

За версією окупантів, 2 жовтня 2016 року Кожухов на контрольному пункті в’їзду-виїзду Мар’їнка на Донеччині пішов на співпрацю з працівником Служби безпеки України, а також надав інформацію про місця дислокації російських військовослужбовців та підконтрольних їм терористів.

Згодом чоловік начебто сфотографував будівлю готелю, у якій розташовувались окупанти, й переслав світлини працівнику СБУ.

Нагадаємо, що від початку лише поточного року до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону надійшло як мінімум 75 справ проти незаконно затриманих українців.

Зокрема, відправили на вісім років за ґрати 26-річну Ірину Навальну за те, що вона нібито намагалася підірвати одну з виборчих дільниць під час проведення фейкового референдуму про приєднання окупованих територій до Росії.

Майже кожен п’ятий, засуджений торік за теракт у Росії, – уродженець України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter