У Росії суд підтвердив вирок ексжурналісту Івану Сафронову: 22 роки позбавлення волі за “держзраду”

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд у Москві залишив без змін вирок колишньому російському журналістові Івану Сафронову: 22 років позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді.

Про це повідомила російська служба ВВС.

Іван Сафронов. Джерело: ЕРА

Вирок набув чинності, тепер Сафронова можуть етапувати із СІЗО “Лефортово” до колонії суворого режиму, де він відбуватиме покарання.

Сам чоловік свою провину не визнав. Його колеги та правозахисники вважають вирок помстою за журналістську роботу Сафронова.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року Московський міський суд засудив колишнього журналіста, радника голови національного космічного агентства “Роскосмос” Івана Сафронова до 22 років позбавлення волі за “державну зраду”.

За кілька годин до оголошення вироку Євросоюз укотре закликав зняти із Сафронова обвинувачення та звільнити його без жодних умов.

Медійника, який раніше працював кореспондентом “Коммерсанта” і “Ведомостей”, заарештували 7 липня 2020 року. Його звинуватили в “держзраді”. За версію слідства, він нібито передав конфіденційну державну інформацію двом іноземцям під час роботи журналістом.

Зокрема, 2015 року він начебто передав політологу Демурі Вороніну (також заарештований у справі 2021 року. – Ред.) інформацію про російські війська в Сирії, 2017-го – надав через свого друга Мартіна Ларіша дані про постачання зброї з Росії до країн Африки та інформацію про діяльність російських військових на Близькому Сході.

За версією ФСБ, яка підкріплюється лише довідкою зі Служби зовнішньої розвідки, Воронін працював на розвідку Німеччини, а Ларіш – на розвідку Чехії.

За аналізом обвинувального висновку в справі Сафронова, яке провело видання “Проєкт”, усі “державні таємниці”, у розголошенні яких звинуватили журналіста, досі є у вільному доступі. Також дослідники не знайшли жодного посадовця, який передавав би йому секретні дані.

Адвокати ексжурналіста також стверджували, що вся зібрана ним інформація була отримана з відкритих джерел і залишається доступною в них. Воронін, один із двох людей, які нібито отримали конфіденційну інформацію, визнав у суді, що дав неправдиві свідчення проти обвинувачуваного.

Всі засідання суду в справі Сафронова проходили в закритому режимі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter