У Росії розглядають законопроєкт про “заборону руху чайлдфрі”

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Голова Держдуми РФ В’ячеслав Володін заявив, що нижня палата російського парламенту розпочала розгляд нового законопроєкту, який передбачає заборону пропаганди ідеології бездітності та руху чайлдфрі.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”, посилаючись на телеграм-канал Володіна.

Фото: Azəri Press Agentliyi

Як пояснив Володін, законопроєкт має на меті обмежити поширення ідей бездітності в інтернеті, засобах масової інформації, рекламних матеріалах і кіно.

Передбачається, що порушення цієї заборони спричинятиме адміністративну відповідальність у вигляді штрафів. Для фізичних осіб сума штрафів може досягати 400 тисяч рублів, для посадовців – до 800 тисяч рублів, а для юридичних осіб – до 5 мільйонів рублів. Іноземним громадянам за такі порушення загрожуватимуть не лише штрафи, але й можливий арешт до 15 діб і депортація.

На думку голови Держдуми, цей закон необхідний, оскільки в соціальних мережах нібито активно поширюється зневага до ролі батьківства і материнства, виявляється агресивне ставлення до вагітних жінок, дітей і багатодітних сімей.

Ініціатором законопроєкту є депутатка Держдуми від партії “Єдина Росія” Ельвіра Аіткулова.

Раніше потребу обмеження так званої пропаганди чайлдфрі підтримували деякі високопосадовці Росії, зокрема голова Ради федерації Валентина Матвієнко. Прессекретар президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков казав, що в Кремлі ще немає чіткої позиції щодо цього питання, однак підкреслював, що будь-які фактори, які перешкоджають підвищенню народжуваності, слід усувати.

Напередодні уряд Росії висловив свою підтримку законопроєкту, який передбачає запровадження покарань за “пропаганду відмови від народження дітей”, використовуючи аналогію з наявними законами проти “ЛГБТ-пропаганди”.

Нагадаємо, що в листопаді 2023 року в Росії верховний суд визнав екстремістським “міжнародний громадський рух ЛГБТ”, якого не існує, та заборонив його на території країни. 

Щоб дійти до повної заборони ЛГБТ, російським посадовцям знадобилося 10 років активної гомофобної кампанії. Дискримінацію ЛГБТ-людей у РФ законодавчо запровадили ще 2013 року, визнавши їх “соціально нерівними” решті суспільства, але саме про заборону руху ЛГБТ як екстремістського говорили вже кілька років. 

У 2014-му, за рік після ухвалення першого закону щодо “пропаганди ЛГБТ”, правозахисники фіксували сплеск гомофобії в РФ та нападів на ґрунті ненависті, зокрема вбивств. Утім, навіть якщо вбивць вдається зробити фігурантами кримінальних справ, це не гарантує їхнього покарання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter