У Росії “Радіо Свобода” додали до реєстру “небажаних організацій”

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Росії додало корпорацію “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” до переліку іноземних та міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнано небажаною на території країни.

Про це повідомили на сайті видання.

Фото з відкритих джерел

Рішення про визнання діяльності корпорації “небажаною” на території РФ 2 лютого ухвалила російська генпрокуратура. 

Загалом у російському реєстрі “небажаних” станом на сьогодні є 142 організації.

“Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” (РВЄ / РС) – незалежна американська медіакорпорація, яка фінансується коштом гранту конгресу через Агентство США з глобальних медіа. Працює 27 мовами у 23 країнах – переважно для аудиторій тих країн, де свобода ЗМІ обмежена.

Сайти та облікові записи в соцмережах російськомовних проєктів РВЄ / РС ще навесні 2022 року заблокував Роскомнагляд за відмову видалити інформацію про повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Нагадаємо, у травні 2015 року розшукуваний Міжнародним кримінальним судом за воєнний злочин президент Володимир Путін підписав закон про небажані організації, згідно з яким їм забороняється працювати на території Росії. Небажаною може бути визнана будь-яка неурядова організація, яка, на думку генерального прокурора або його заступника, становить “загрозу безпеці держави та основам конституційного ладу”. Російська влада вже зарахувала до таких організацій десятки закордонних НКО та НУО.

Визнання організації в Росії небажаною також означає, що особи, які співпрацюють з нею, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. За статтею про співробітництво з небажаною організацією кілька громадян Росії засуджено до реальних термінів ув’язнення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 1 січня 2024 року суд російського міста Казань продовжив термін утримання під вартою журналістці Татаро-башкирської служби “Радіо Свобода” Алсу Курмашевій, якій закидають те, що вона не попросила регулювальні органи РФ внести себе до реєстру так званих “іноземних агентів”. Медійниця перебуватиме за ґратами до початку квітня поточного року.

Журналістка перебуває в СІЗО із середини жовтня 2023 року. Її звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу Росії: крім того, що вона не подала документи на внесення самої себе до реєстру “іноагентів”, також у поширенні “фейків” про російську армію.

Курмашева багато років пише про проблеми нацменшин у Татарстані та Башкортостані, а також висвітлює ініціативи на захист і збереження татарської мови та татарської культури.

Медійниця постійно проживала в Празі, але приїхала до Росії за сімейними обставинами 2 червня 2023 року. Силовики одразу затримали її в аеропорту Казані, відібрали паспорти РФ та США й оштрафували за те, що вона не повідомила про подвійне громадянство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter