Журналістці “Радіо Свобода” Алсу Курмашевій продовжили термін утримання в СІЗО РФ

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися
1 січня у РФ суд міста Казань продовжив термін утримання під вартою журналістці Татаро-башкирської служби “Радіо Свобода” Алсу Курмашевій, якій закидають те, що вона не попросила регулюючі органи РФ внести себе до реєстру так званих “іноземних агентів”. Медійниця перебуватиме за ґратами до початку квітня поточного року.
 
Про це повідомляє “Радіо Свобода”.
 
Алсу Курмашева. Фото: “Радіо Свобода”

Суд задовольнив відповідне клопотання слідства. Адвокат Алсу Курмашевої наполягав на зміні запобіжного заходу на домашній арешт, проте суд у цьому відмовив.

Засідання пройшло у закритому режимі – ЗМІ допустили лише на оголошення рішення суду. У суді були присутні представники посольств Австрії, Чехії та Нідерландів.

Нагадаємо, журналістка перебуває у СІЗО із середини жовтня 2023 року. Її звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу Росії, а саме в тому, що вона не подала документи на включення самої себе до реєстру “іноагентів”, а також у розповсюдженні так званих фейків про російську армію. За другою статтею журналістку звинувачують в розповсюдженні книги “Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну”, яку редакція “Idel.Реалії” презентувала восени 2022 року.

Торік у грудні проти журналістки порушили ще одну кримінальну справу – за статтею про “фейки” про російську армію.

Курмашева багато років пише про проблеми нацменшин у Татарстані та Башкортостані, а також висвітлює ініціативи на захист та збереження татарської мови та татарської культури.

Медійниця мешкає у Празі, але до Росії за сімейними обставинами приїхала 2 червня поточного року. Силовики одразу затримали її в аеропорту Казані, відібрали паспорти РФ та США й оштрафували за те, що вона не повідомила про подвійне громадянство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter