У Росії відбулися пікети на підтримку кримськотатарських політв’язнів

Дата: 20 Січня 2020
A+ A- Підписатися

У Москві та Санкт-Петербурзі відбулись одиночні пікети на підтримку кримських татар, які стали політичними в’язнями Кремля.

Про це повідомляє “Крим.Реалії”.

Пікет у Санкт-Петербурзі

Учасники акцій, які відбулися 18–19 січня, вийшли з плакатами, на яких розповіли історії переслідування кримських татар від так званої справи 26 лютого до звинувачень російською владою в співпраці з організацію “Хізб ут-Тахрір”.

Активісти також наголосили, що на кримських татар в ув’язненні чинять тиск, змушуючи проходити психіатричну експертизу в стаціонарі. На це, за словами мітингувальників, немає законних підстав. Також вони нагадали, що обвинуваченим кримським татарам не надають медичної допомоги, навіть якщо вона потрібна терміново.

“З одного боку, так їх намагаються зламати психологічно, з іншого – так зручніше проводити судові засідання, без участі обвинувачених. Утримують людей у тортурних умовах, у холодних камерах, що кишать комахами. Є випадки, коли у людей виникають гнійні виразки”, – розповіла організаторка акції Ольга Смирнова

Однією з вимог активістів також є звільнення російського активіста Костянтина Котова, якого  засудили до чотирьох років колонії за багаторазове порушення правил проведення мітингів. Чоловік неодноразово виходив на акції протесту проти репресій у Криму та за звільнення українських політв’язнів. 

Нагадаємо, за даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 87 українців. Серед них Володимир Дудка та Олексій БессарабовОлександр ШумковВалентин Вигівський, кримські татари, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір”, і десятки інших людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter