У Росії правозахиснику замінили штраф на реальний термін у колонії, бо назвав режим Путіна фашистським

Дата: 27 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Росії Головинський суд Москви повторно розглянув кримінальну справу про “дискредитацію” армії РФ щодо співголови правозахисної організації “Меморіал” Олега Орлова. Правозахиснику призначили два з половиною роки колонії замість штрафу. 

Про це повідомили в “Меморіалі”. 

Орлов під час одиничного пікету на Красній площі у 2022 році. Фото: Меморіал

Справу щодо Орлова відкрили через передрук у соцмережах матеріалу французького видання, якому він дав коментар. У тексті правозахисник серед іншого розмірковував про те, як у різних країнах приходять до влади фашистські режими.

“Ця війна віддала країну цілком у їхні (російської влади. – Ред.) руки. Їм давно хотілося повністю відкинути будь-які тенета, що стримують їх. Вони не хотіли повернення комуністичної системи (хоча серед них є і люди, які називають себе комуністами). Їм подобається та химерна система, яка склалася в Росії протягом двох останніх десятиліть, – наполовину феодалізм, наполовину держкапіталізм, наскрізь пронизаний корупцією. Але однаково чогось не вистачало. Тепер вони можуть відкрито, не соромлячись, проголошувати гасло: “Один народ, одна Імперія, один вождь!” і У 2023 році в РФ влада оголосила "свято" в день анексії територій України. У вересні в Москві відбувся провладний концерт під гаслом "Одна країна, одна сім'я, одна Росія". На схожість гасла з нацистським звертали увагу журналісти. Будь-який сором відкинуто. Їм хотілося фашизму. Вони його здобули”, – писав тоді він. 

Під час першого розгляду справи силовики хотіли провести Орлову психіатричну експертизу через його “загострене почуття справедливості”. 

У своєму останньому слові в суді Орлов поцікавився в суддів, чи не страшно їм спостерігати, на що перетворюється РФ, зокрема, з їхньою допомогою.

“Не страшно, що в цьому абсурді, в цій антиутопії, можливо, доведеться жити не тільки вам, а й вашим дітям і, не дай боже, вашим онукам?” – запитав він. 

Також правозахисник нагадав росіянам, хто виправдовує виконанням законів свою участь у переслідуваннях незгодних, про расові Нюрнберзькі закони, що діяли в нацистській Німеччині. 

“Тих, хто їх виконував, судили. Я не маю повної впевненості, що нинішні творці та виконавці російських антиправових, антиконституційних законів самі будуть притягнуті до судової відповідальності. Але покарання буде неминучим. Їхні діти та онуки будуть соромитися розповідати про те, де служили і що робили їхні тати та мами, дідусі та бабусі. Так само буде і з тими, хто зараз на виконання наказів чинить злочини в Україні”, – наголосив він. 

Нагадаємо, що організація “Меморіал”, співголовою якої є Орлов, була найстарішою правозахисною організацією на території Росії, яка виникла ще в роки СРСР.

Російська влада ліквідувала її незадовго до повномасштабного вторгнення в Україну, а українські правозахисники, які виступили тоді із засудженням, наголошували, що центр “лишався чи не єдиним потужним осередком громадянського суспільства та паростком спротиву авторитаризму в Росії”.  

ZMINA розповідала про історика та голову карельського “Меморіалу” Юрія Дмитрієва. Наприкінці 90-х він віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС убили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього Дмитрієву почали надходити погрози, а тепер уже в ув’язненні його катують, поміщаючи до ШІЗО за надуманими причинами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter