У Росії правозахиснику Дмитру Орлову закидають “ідеологічну ворожнечу проти традиційних російських цінностей”

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії повторно розглядатимуть справу співголови правозахисної організації “Меморіал” Олега Орлова, якого судять за репресивною статтею щодо “дискредитації російської армії”. Раніше суд уже призначив йому штраф, але силовики хочуть домогтися реального терміну покарання, бо правозахисник нібито має мотив розпалення “ідеологічної ворожнечі проти традиційних російських духовно-моральних та патріотичних цінностей”. 

Про це розповіли в центрі “Меморіал”. 

Орлов під час одиничного пікету на Красній площі у 2022 році. Фото: Меморіал

Справу щодо Орлова відкрили через репост, який той зробив у соцмережах: він передрукував матеріал французького видання, якому дав коментар. У тексті Орлов серед іншого розмірковував про те, як у різних країнах приходять до влади фашистські режими.

“Ця війна віддала країну цілком у їхні (російської влади. – Ред.) руки. Їм давно хотілося повністю відкинути будь-які тенета, що стримують їх. Вони не хотіли повернення комуністичної системи (хоча серед них є і люди, які називають себе комуністами). Їм подобається та химерна система, яка склалася в Росії протягом двох останніх десятиліть, – наполовину феодалізм, наполовину держкапіталізм, наскрізь пронизаний корупцією. Але однаково чогось не вистачало. Тепер вони можуть відкрито, не соромлячись, проголошувати гасло: “Один народ, одна Імперія, один вождь!” і У 2023 році в РФ влада оголосила "свято" в день анексії територій України. У вересні в Москві відбувся провладний концерт під гаслом "Одна країна, одна сім'я, одна Росія". На схожість гасла з нацистським звертали увагу журналісти.. Будь-який сором відкинуто. Їм хотілося фашизму. Вони його здобули”, – писав тоді він. 

Під час першого розгляду справи прокурорка Світлана Кільдішева вимагала провести психіатричну експертизу Орлову, бо “проаналізувала його поведінку”. Серед претензій до правозахисника було “загострене почуття справедливості” й “повна відсутність інстинкту самозбереження, постійне позерство”. 

Як стало відомо з матеріалів, що російські силовики підготували до другого розгляду справи, Орлову обтяжили обвинувачення. Слідчі вважають, що він передрукував матеріал французького видання, керуючись мотивами ворожнечі “проти традиційних російських духовно-моральних та патріотичних цінностей” та ненависті до російських військовослужбовців. 

Захисники Орлова вважають, що саме для того, щоб знайти цей “мотив”, справу передали на повторне слідство. 

Правозахиснику, якщо його визнає винним суд, загрожує три роки колонії. 

Нагадаємо, що організація “Меморіал”, співголовою якої є Орлов, була найстарішою правозахисною організацією на території Росії, яка виникла ще в роки СРСР.

Російська влада ліквідувала її незадовго до повномасштабного вторгнення в Україну, а українські правозахисники, які виступили тоді із засудженням, наголошували, що центр “лишався чи не єдиним потужним осередком громадянського суспільства та паростком спротиву авторитаризму в Росії”.  

ZMINA розповідала про історика та голову карельського “Меморіалу” Юрія Дмитрієва. Наприкінці 90-х він віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС убили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього Дмитрієву почали надходити погрози, а тепер уже в ув’язненні його катують, поміщаючи до ШІЗО за надуманими причинами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter