У Росії під варту відправили трьох мелітопольців, яких росіяни хочуть судити за “підготовку теракту” в Україні

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Росії Лефортівський районний суд Москви відправив трьох громадян України під варту за підозрою у підготовці теракту. Мова йде про викрадених у жовтні росіянами на окупованій території Запорізької області Яніну Акулову, Антона Жуковського та Дмитра Сергєєва. 

Про це з посиланням на пресслужбу суду повідомляє російське видання “Коммерсантъ”.

Лефортівський районний суд Москви. Фото: themoscowtimes.com

Акулову, Жуковського та Сергеєва затримали 11 жовтня. Відповідна інформація щодо викрадення Акулової є, наприклад, у телеграм-каналі “Викрадені мелітопольці”, де збирають дані про полонених росіянами українців з регіону. 

Яніна Акулова. Фото: телеграм-канал “Викрадені мелітопольці”

Акулова, судячи з наявної інформації у мережі, є матір’ю двох неповнолітніх дітей. У відкритих джерелах даних про їх місцеперебування та стан немає. 

Усім трьом викраденим українцям росіяни закидають: 

  • приготування до злочину та замах на злочин;
  • терористичний акт, вчинений організованою групою;
  • незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання або носіння зброї, основних частин вогнепальної зброї, боєприпасів, вчинені організованою групою;
  • незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин чи вибухових пристроїв.

Лише за статтею щодо терористичного акту, вчиненого групою осіб, їм загрожує від 12 до 20 років. 

Акулова, Жуковський та Сергеєв не єдині мелітопольці, яких росіяни викрали та намагаються “судити” за нібито вчиненя або підготовку злочинів в Україні. Ще у серпні мер Мелітополя Іван Федоров розповідав про чотирьох містян, яких окупанти також викрали та вивезли до Росії для судилища. 

Згодом стало відомо, що мова йде про Олександра Жукова, Ігоря Голубєва, Володимира Зуєва та уродженця Запоріжжя Юрія Петрова. Утримують  у СІЗО в Москві й голову федерації кунг-фу Мелітополя Андрія Голубєва

Голубєва, Горлова, Жукова, Зуєва та Петрова вже внесли у Росії до списку екстремістів.

Як стверджує ФСБ, вони нібито начинили передній бампер легкового автомобіля вибухівкою, яка мала спрацювати, коли повз неї проходитимуть автомобілі  з гуманітарним вантажем. Під час обшуків у них начебто знайшли цілий арсенал зброї та боєприпасів. Центр журналістських розслідувань спілкувався з рідними викрадених. 

Про викрадення людей та подальше їх переправлення до Росії для так званого суду відомо не лише з окупованої Запорізької області, але й з Херсонщини. Нещодавно родичка 41-річного місцевого чоловіка розповіла про те, як ефесбівці прийшли до гаражного кооперативу та забрали його.

Спочатку затриманого катували в одному з облаштованих росіянами для цього місць у Херсоні, а згодом незаконно вивезли до Москви. 

Нагадаємо, що правозахисники з коаліції “Україна. П’ята ранку” з кінця жовтня повідомляють, як росіяни в невідомому напрямку вивозять цивільних заручників та військовополонених з Херсонщини. Згодом уже російські правозахисники, які викривають катування в пенітенціарній системі РФ, отримали інформацію про незаконне переміщення до декількох регіонів їхньої країни цих в’язнів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter