У Росії на тлі святкування 9 травня масово затримували журналістів

Дата: 13 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На тлі святкування 9 травня в Росії затримали або обшукали помешкання щонайменше сімох журналістів — співробітників сайтів Sota.Vision і Skat Media, останній пов’язаний з політичним рухом “Весна”.

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ). 

Офіцер поліції на варті під час репетиції військового параду до 9 травня в Москві. Джерело: Reuters/Максим Шеметов

Російська влада повинна зняти всі звинувачення і припинити переслідування семи журналістів Sota.Vision і Skat Media і дозволити ЗМІ вільно працювати, заявив у середу Комітет захисту журналістів.

Напередодні святкування поліція відвідала будинки кількох журналістів Sota.Vision, щоб доставити документ, в якому їх попередили не брати участі у святкових заходах, повідомив редактор сайту Олексій Обухов в онлайн-переписці з CPJ.

“Російська влада боялася акцій протесту 9 травня, і того, що хтось сфотографує або напише про них. Тому намагалися ізолювати журналістів під різними приводами”, — розповів він.

Вночі 7 травня співробітники підрозділу поліції особливого призначення, призначеного для розгону мітингів, заарештували у Москві біля її будинку журналістку Sota.Vision Анну Лойко. Пізніше її звинуватили в непокорі поліції.

Один з правоохоронців, відповідальний за внутрішні справи в Хорошівському відділенні поліції, де утримували Лойко, розповів Обухову, що метою затримання було перешкодити журналістці працювати 9 травня.

Репортерці відмовили в доступі до адвоката, 8 травня їй пред’явили звинувачення в непокорі за статтею 19.3 КУпАП за нібито відмову показати поліцейським свій паспорт. Суд постановив затримати Лойко на п’ять днів. 

Ухвала райсуду Москви, копію якої опублікувало видання, містила сфальсифіковану інформацію, зокрема неправильний час і причину затримання, уточнив Обухов.

9 травня поліція Санкт-Петербурга відмовилася дозволити кореспондентці Sota.Vision Вікторії Ареф’євій висвітлювати парад попри її акредитацію. У поліції заявили, що вона була в спеціальному “списку”: співробітники федеральної служби охорони вилучили в неї документ про акредитацію.

Ареф’єву понад три години утримували в поліцейській дільниці перш ніж її відпустили без пояснення причин і звинувачень. 

9 травня московська поліція затримала кореспондента Sota.Vision Єгора Шатова, коли він знімав одиночний антивоєнний пікет. Журналіста звільнили приблизно через три години без пред’явлення звинувачень за умови з’явитися у поліцейській відділок за першою вимогою правоохоронців.

7 травня поліція прийшла в квартиру кореспондента Sota.Vision Олександра Філіппова у Москві на тій підставі, що його собака занадто голосно гавкав, й незабаром пішла. Обухов вважає, що цей візит напередодні 9 травня не був випадковим.

8 травня правоохоронці провели обшук у будинку журналістки Skat Media Ангеліни Рощупко й затримали її. Пізніше репортерку звинуватили за статтею 239.3 Кримінального кодексу за “участь у некомерційній організації, що посягає на особу і права людей”. Якщо її визнають винною, їй загрожує до двох років позбавлення волі.

10 травня Басманний райсуд Москви ухвалив рішення про підписку про невиїзд для Рощупко на два місяці на період розслідування. Також їй заборонено спілкуватися зі сторонами її справи або відправляти і отримувати “поштову і телеграфну пошту”. Використовувати інтернет та інші засоби зв’язку дозволено лише для екстрених служб.

Головний редактор Skat Media Лео Джаммер і заступник головного редактора Микита Ступін, які розмовляли з CPJ онлайн, сказали, що слідчий, який обшукав квартиру Рощупко, повідомив партнеру журналістки, що кримінальне провадження пов’язане з політичним рухом “Весна” та роботою в Skat Media.

Адвокат Рощупко підтвердив, що її журналістська діяльність була “однією з головних причин” затримання. Сам сайт Skat Media від 25 квітня російський державний медіарегулятор Роскомнадзор заблокував без дозволу суду і без внесення видання до реєстру заборонених матеріалів.

Репортера Skat Media і регіонального координатора “Весни” Євгена Затеєва 7 травня доставили на допит до Москви, у його будинку в Санкт-Петербузі провели обшук. Пізніше йому пред’явили звинувачення за тією ж статтею, що й Рощупко, та помістили під варту.

11 травня Басманний райсуд Москви наклав такі ж обмеження на Затеєва, як і на Рощупко.

Відомо, що кільком активістам політичного руху “Весна” в Росії пред’явили звинувачення в організації акції протесту до 9 травня під назвою “Вони не боролися за це”.

10 травня московська поліція прийшла в будинок редакторки Skat Media Дар’ї Пак, яка перебуває за межами РФ. Журналістка заявила, що є підозрюваною в кримінальній справі, але не уточнила, за якою статтею, пише видання.

Нагадаємо, що на території Росії уряд встановив тотальний контроль над інформацією, запровадивши масштабну військову цензуру, блокуючи ЗМІ та переслідуючи незгодних журналістів, змушуючи їх до еміграції. Журналісти почали виїжджати з РФ ще 2021 року, після посилення закону про „іноземних агентів“ та судового переслідування опозиційного політика Олексія Навального, який зараз ув’язнений.

Цього року Росія посіла 155 місце в рейтингу свободи преси міжнародної організації “Репортери без кордонів”, потрапивши до списку з 28 країн із “дуже тяжким станом” свободи преси. При визначенні місця правозахисники, зокрема, врахували загрозу довільного включення російських видань та журналістів до списку іноагентів та переслідування за новою статтею про “фейки” стосовно російської армії, а також блокування західних соцмереж та незалежних ЗМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter