У Росії на примусове психіатричне лікування відправили активіста руху, що закликав до мирної революції у РФ

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії суд відправив на примусове психіатричне лікування Рафаїла Шепелєва – активіста руху “Артпідготовка”, учасники якого у 2017 році закликали до мирної революції у РФ. 

Про це розповіли російські правозахисники з організації “Перший відділ”. 

Рафаїл Шепелєв на акції у Росії. Фото: вікімедіа

Шепелєва російські силовики викрали з Грузії, де він переховувався з 2021 року.

Тривалий час було незрозуміло, як саме чоловік потрапив до Росії, але згодом вдалось встановити, що для цього його заманили у регіон поблизу Південної Осетії, окупованої росіянами. 

Офіційно російські силовики закидають чоловіку участь у діяльності терористичної організації та виправдання тероризму. Спеціальна комісія вирішила, що Шепелєва не можна судити, а треба направити на психіатричне лікування. На думку російських фахівців він “не може усвідомлювати фактичний характер і суспільну небезпеку своїх дій”. 

Лікарню, в яку запроторять Шепелєва, мають обрати російські силовики. Законним представником активіста визнали його сина Данила

Нагадаємо, що це не перший випадок застосування психіатрії як покарання інакодумців у сучасній Росії. Цього року у РФ юнака кинули до психіатричної лікарні за розповіді про те, що війна проти України – це підлість. 

Російські правозахисники з 2016 року почали казати про поступове повернення радянської практики примусового поміщення до психіатричної лікарні, але з початком повномасштабного вторгнення в Україну у РФ таких новин побільшало. Такі практики тиску російська влада використовує й щодо українських політв’язнів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter