У Росії на 14 років засудили політв’язня з Мелітополя Ярослава Жука за звинуваченням у тероризмі

Дата: 25 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У російському Південному окружному воєнному суді в Ростові-на-Дону 25 червня оголосили вирок волонтеру з Мелітополя Ярославу Жуку. Йому присудили 14 років позбавлення волі з відбуванням 3 років у в’язниці, решту – у виправній колонії суворого режиму. 

Про це повідомляє правозахисна організація Кримський процес. 

Окупанти викрали українських волонтерів Ярослава Жука та Іллю Єніна в червні 2022 року. Ярослава вивезли до Криму, а згодом звинуватили в намірі вчинити “акт міжнародного тероризму”. Начебто Жук посягав на життя директорки окупаційного “Департаменту освіти” Мелітополя Олени Шапурової. У листопаді 2022 року Ярослав заявив про тортури з боку співробітників ФСБ Росії. За його словами, перші три дні після затримання з нього не знімали кайданки, руки були скуті за спиною. Пізніше кайданки зрізали болгаркою. Протягом тижня волонтера не годували, давали лише один ковток води на день. Жук також повідомив, що після тортур його змусили підписати три варіанти “зізнання” та зачитати їх на камеру.  

Кримінальну справу проти чоловіка зареєстрували 3 квітня 2023 року. Майже одразу після початку судового розгляду Жук заявив про те, що 29-30 травня працівники ростовського слідчого ізолятора жорстоко побили та катували його. 

Російські прокурори Айдінов С.В., Кузнєцов В.В., Надолінскій І.В. вимагали для Жука 27 років позбавлення волі.

5 червня 2023 року в Південному окружному воєнному суді  оголосили обвинувачення, згідно з яким Жук нібито планував здійснити акт міжнародного тероризму, підірвавши два вибухових пристрої. При цьому під час судового засідання Ярослав заявив, що є комбатантом і його необхідно утримувати як військовополоненого. А також, що в нього був лише один вибуховий пристрій, а другий – йому підкинули після затримання. Під час судового провадження захист Жука встановив, що один із ключових свідків, Максим Широков, давав неправдиві свідчення. Проте суд під головуванням судді Олега Черепова відкинув ці докази. 

Нагадаємо, що викрадену минулого року в Мелітополі 44-річну Юлію Ковєшнікову окупанти звинуватили в “шпигунстві” та засудили її до 13 років ув’язнення. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter